
Växlarna använder tandhjul för kraftöverföring. De sitter antingen utvändigt eller invändigt. Ju fler tandhjul, desto fler möjliga kombinationer och ett högre antal växlar.
Cyklister trampar på pedalerna och driver därmed runt pedalarmen. Pedalarmen sitter på det yttersta kugghjulet. Med växelväljaren flyttas kedjan fram och tillbaka mellan tandhjulen. Detta med hjälp av ett växelreglage. Tandhjulen är placerade med minst tänder på det innersta tandhjulet och flest på de yttersta. Vid växelbytet blir bakväxeln parallellförskjutet. Det är bakväxeln som flyttar kedjan samt anpassar kedjan längdmässigt, så den alltid är stram oavsett om man kör på det lilla eller stora tandhjulet.
Pedaler, vev, kedja, kassett och hjul är tillsammans det som utgör drivlinan på en modern cykel. Det vill säga att alla dessa enskilda delar ska underhållas och fungera för att hela drivlinan ska fungera ordentligt. Cyklistens kraftöverföring görs via kedjan. Om man kör med en gammal, rostig och sliten kedja så förloras en del av energin och man riskerar i värsta fall att kedjan hoppar av och man har kanske oturen att ramla. En riktigt bra kedja kan överföra upp till 99% av energin från cyklisten. Detta betonar betydelsen av att delarna ska vara fungera ordentligt för att få en optimal cykelupplevelse.
Det är viktigt att hålla cykelns utrustning ren och välsmord. Det bidrar till att förlänga levnadstiden för växlar och drivlina. Om cykelns växelsystem inte blir rengjort efter en tur genom salt, lera och sand så slits det snabbt. En smutsig kedja förlorar sin flexibilitet och bidrar till att försämra växelbytet. Se till att tvätta cykeln ofta, särskilt du som MTB-ryttaren som ofta kör i svårframkomlig terräng och på lerigt underlag i skogen. Använd aldrig en högtryckstvätt på din cykel eftersom det är för hårt vatten för kullagren och alla olja spolas bort. Följ i övrigt anvisningar gällande rengöring av växlar och drivlina. Se eventuellt anvisning från producenten under de enskilda produkterna.