Fraktfritt vid SEK 599,00
Prismatch
365 dagars returrätt
0410-35 01 88
Cykelsko Shimano Triathlon SH-TR32 Vit
Cykelsko Shimano Triathlon SH-TR32 Vit
På lager
SH-TR32 är en triathlon-cykelsko från Shimano. Cykelskon är genomtänkt och är bl.a. utvecklad med ett kardborrespänne över foten samt hälstropp. Hälstroppen ger ett optimalt och s…
Shimano | SKU: ESHTR32CXXX
SEK 945,00
Gratis frakt
Produkter per sida

Triathlonskor

Triathlon cykelsko

Cykelskor till triathlon utmärker sig ut genom att man stänger dem annorlunda än en vanlig cykelsko och genom att de är designade till användning utan strumpor.

Varför ska man använda en speciell cykelsko till triathlon?

När man utövar triathlon så utför man disciplinerna simning, cykling och löpning i den nämnda ordningen och räknar ut den sammanlagda tiden på alla tre discipliner. Härav namnet tri=tre.
Eftersom man ska cykla direkt efter man simmat så är man våt när man ska i sina cykelskor.

Strumpor i triathlonskor

Alla vet att det inte är lätt att få på sig strumpor om man har våta fötter och därför använder man inte strumpor i triathlon cykelskor när man cyklar på de korta distanserna.

Stänga en cykelsko för triathlon

Även ett par cykelskor kan vara svåra att få på när man har våta fötter och därför använder man en särskild cykelsko till triathlon, där skon har kardborreband som inte bara gör det enklare att spänna skon:

Kardborreband ger en större öppning i cykelskon så man mycket lättare kan få i en våt fot i den. Ofta sätter man fast sina cykelskor i pedalerna på cykeln, så man bara kan hoppa på cykeln och spänna dem i farten. Denna manöver kan bara utföras med ett par speciella tri skor.

Om man väljer att inte låta sina triathlon cykelskor sitta på cykeln utan att ta på dem som vanliga cykelskor, så är de dessutom utrustade med en speciell häl-rem så man har något att ta tag i.

Andningsbarheten i tri skor

Eftersom man är väldigt våt när man tar på sig sina tri skor, så är det viktigt att ens cykelskor är väldigt andningsbara. Ovansidan på ett par cykelskor till triathlon är oftast gjord i ett väldigt elastiskt material, som dels gör det enkelt att ta på skon och dels säkrar att cykelskon inte skaver när man cyklar utan strumpor.

Kan man cykla i vanliga cykelskor under tri?

Ja, det kan man absolut göra och som nybörjare finns det ingen anledning att investera i ett par utpräglade tri cykelskor. Fast om man på sikt vill utöva och tävla i triathlon, så bör man överväga ett par riktiga cykelskor för triathlon och särskilt till de korta distanserna.
På de långa distanserna betyder tiden mellan bytena inte lika mycket, eftersom andra faktorer kan spela in. Om man t.ex. cyklar 0,5% fortare i vanliga racerskor och strumpor än med sina triskor, så kan det vara tidsbesparande att man använder lite längre tid på att byta skor för att sedan köra lite snabbare.

Om det inte är någon skillnad hastighetsmässigt mellan tri och vanliga cykelskor, så kan man få så pass billiga triathlon cykelskor att det nästan är dumt att inte köpa ett par.

Köp de rätta triathlon-skorna

När du ska köpa dina nya triathlon-cykelskor så kom ihåg att överväga vilka egenskaper du föredrar utifrån följande punkter:

  • Andningsbara cykelskor
  • Billiga cykelskor eller triathlon cykelskor
  • Väldigt öppna cykelskor
  • Om du kör med eller utan strumpor
  • Om du bara ska använda dina skor till tri eller även till vanlig landsvägscykling