Frakt från 59 SEK 365 dagars returrätt

Cykelreservdelar & Komponenter

Det är viktigt att alltid hålla cykeln i gott skick, både för köregenskapernas skull men också för att ta hand om sin cykel. Om cykeln har stått inne och vilat hela vintern, är de några saker som man ska vara särskilt uppmärksam på.

  • Växlar och Drivlina
  • Bromsar och delar
  • Kablar och vajrar
  • Framgafflar och styrlager
  • Pedaler

Kontrollera bromsarna regelbundet, de är den viktigaste säkerhetsutrustningen på cykeln. Kontrollera så bromsklossarna inte är slitna och att det är inte är smuts från väg eller fälgar i klossarna. Kolla så bromsen är centrerad och justerad så att den bromsar korrekt. Hydrauliska bromsar ska kontrolleras regelbundet. Oljan får inte bli för gammal och det får inte bildas kondens i systemet.

Drivlinan består av hjul, kassett, kedja, vev och pedaler. Om kedjan är sliten, så kan den hoppa av. Om kassetten är full av smuts så byter den inte växel optimalt. En ordentligt skött cykel håller längre och är billigare i drift i det långa loppet.
Håll kedjan ren. En kedja full av vägdamm och grus förlorar flexibiliteten och försämrar växelbyte. Om man kör för ofta med smutsig kedja, så reduceras levnadstiden. Så det finns bra anledningar till att hålla kedjan ren. Ta av kedjan och lägg den i en skål eller påse med rengöringsmedel i några timmar. Skölj grundligt med vatten efteråt. Montera på kedjan igen och smörj den väl.

Kablar/vajrar ska vara rengjorda, rörliga och eventuellt smörjda. Rengöring efter varje cykeltur är en optimal skötsel.
Lär dig att justera en fjädrande framgaffel. Detta görs med en gaffelpump som är ganska billig att skaffa. Många glömmer att hålla ett öga på lufttrycket i framgaffeln, som kan vara en av de saker som bidrar till att din cykel kör bra, eller väldigt bra. Smörj styrlager minst 2 gånger per år. Det är enkelt och nödvändigt. Det förhindrar att det tränger in vatten i kullagren.
Vev och styrlager ska vara korrekt monterade.