Underhåll av tricksparkcyklar

Det er både kul att köra och göra stunts på tricksparkcyklar och förutsättningen för att kunna leverera det perfekta tricket varje gång är att utrustningen är på topp. Därför har vi samlat några goda råd om hur du sköter och behandlar sparkcykeln.

När du använder din sparkcykel så blir den utsatt för en stor belastning och därför ska du vara uppmärksam på att alla rörliga delar är korrekt justerade. Utöver detta så ska du regelbundet efterspänna skruvar och bultar. En tricksparkcykel är huvudsaklingen ämnad för inomhusbruk och den ska därför skyddas mot vatten. När du använder sparkcykeln utomhus så är det därför även viktigt att du sköter sparkcykeln om den ska hålla samma kvalitetsnivå. Användning av sparkcykel i vatten och sand ger ökat slitage på hjullagren och du ska därför smörja dem med jämna mellanrum.

Om din sparkcykel blivit våt efter utomhusbruk så rekommenderar vi att du efter användning torkar av sparkcykeln och eventuellt ger den ett par droppar olja. Sparkcykeln ska självklart också förvaras inomhus när den inte används.

Vår mest populära trick sparkcykel

Så förlänger du levnadstiden på din tricksparkcykel

Sparkcykel blir utsatt för en stor belastning när du gör tricks och hårda landningar. Många stora hopp och landningar, särskilt på hårt underlag, bidrar till att slita hårt på sparkcykeln. Om du vill skona tricksparkcykeln så ska du minimera den belastning som sparkcykeln blir utsatt vid landningar på hårt underlag. Om du vill använda sparkcykeln till stora hopp på hårt underlag så rekommenderar vi att du avlastar sparkcykeln genom att böja dina knän när du landar på sparkcykeln.

För att få ut det maximala av din sparkcykel så bör du regelbundet efterspänna styrlager och styrmonteringen samt utöver detta smörja de rörliga delarna. Du kan använda en vanlig cykelolja.
Däcket har en griptape och den kommer med tiden att slitas. När griptapen börjar att kännas hal så bör du byta ut tejpen.

Hjulen på en sparkcykel är mycket små, vilket betyder att de kör riktigt många varv. Hjulen är utöver detta utsatta för en mycket stor press och du ska därför sammanlikna hjulen med bromsklossarna på din cykel. Precis som bromsklossarna så slits hjulen och de ska därför bytas ut med jämna mellanrum. Hur ofta hjulen ska bytas beror naturligvis på hur ofta du använder sparkcykeln samt hur många hopp och tricks du gör.

Om du funderar på något när det gäller underhåll av tricksparkcyklar så är du välkommen att kontakta oss.