Torr eller våt kedjeolja?

Ska jag använda torr eller våt olja?

För att få ut det bästa av och förlänga levnadstiden på din kedja och tandhjul, så är det viktigt att din utrustning sköts och smörjs ordentligt. En kedja håller i betydligt fler kilometer om den är välskött och smörjd. Vi rekommenderar därför att du investerar i en bra kedjeolja. De flesta oljor kommer i en torr och en våt utgåva. Bägge typer av oljor är flytande och smörjs på innersidan av kedjan.

Så här smörjer du din cykelkedja:

  • Tvätta och rengör kedjan grundligt för att få bort gammal smuts och oljerester
  • Smörj på kedjeoljan på innersidan av kedjan medan du vevar runt den
  • Låt det sitta i 5-10 minuter så oljan kan tränga in överallt
  • Torka bort överflödig olja med en torr och ren trasa

Torr olja

Den torra oljan är till för torra väderförhållanden och oljan bildar en torr hinna på kedjan. En torr olja drar inte till sig så mycket smuts men du behöver å andra sidan inte smörja kedjan så ofta med denna olja.

Denna olja har teflon och rekommenderas som torrt smörjmedel till dammiga och torra förhållanden. Finish Line Dry Lube var det första torra smörjmedlet som är ämnat för cyklar. Sedan den lancerades o... Finish Line | Varunummer: 090004

Våt olja

Den våta oljan passar bra under höst och vinter och i allmänt vått väder. Oljan håller sig längre och ger bättre smörjning men är mer mottaglig för smuts.

Till blöta väderförhållanden. Denna olja är en syntetisk olja och rekommenderas som vått smörjmedel till blöta förhållanden och långdistans-cykling. Finish Line Wet Lubricant- Cross Country Lube är... Finish Line | Varunummer: 090104

Om du är osäker så välj en våt olja, eftersom den passar till de flesta behov.

Om man använder sin cykel till allmän transport så behöver man inte smörja kedjan mer än 5-6 gånger om året. Gärna oftare om vintern och under perioder med mycket regn.

Om du kör MTB så är underhåll av kedjan viktig. Det kan samlas väldigt mycket smuts i och omkring kedja och tandhjul efter en tur i skogen. Speciellt om det är vått och lerigt. Det rekommenderas att rengöra cykeln efter varje tur, speciellt runt kedja och tandhjul. Anledningen är att smuts och sand sliter onödigt mycket på din MTB. Efter en grundlig rengöring ska kedjan torkas innan den smörjs in med kedjeolja igen.

Vaxbaserade smörjmedel

Många cykelryttare använder det som heter ett vaxbaserat smörjmedel, som t.ex. Squirt lube. Vaxbaserat smörjmedel är flytande, precis som kedjeolja, men torkar och lägger en tunn hinna av vax på kedjan. Fördelen med smörjmedel som Squirt är att den håller kedjan torr och därmed även ren samt att den inte är så mottaglig för smuts.

Nackdelen är att vaxbaserade produkter inte håller så länge och kedjan ska därför smörjas oftare samt att det är mest optimalt under varma förhållanden. Squirt har därför tillverkat ett vaxbaserat smörjmedel som är ämnat för låga temperaturer.

Vanliga frågor:

När jag precis har köpt en ny kedja, ska jag då smörja den innan användning?
Ja, det är alltid en bra idé att börja med att smörja kedjan, eftersom det förlänger levnadstiden på utrustningen.

Ska min kedja göras ren innan jag smörjer den med olja? I så fall, hur gör jag rent den?
Ja, du ska se till att rengöra din kedja löpande. Vi rekommenderar denna kedjetvätt men andra kedjetvätt-produkter kan också användas.

Om jag precis har smörjt in min kedja i torr olja och det börjar att regna, vad gör jag då?

Du cyklar vidare. Den torra oljan lämnar en tunn hinna på kedjan så den klarar utan problem lite regn.

Hur kan jag se om min kedja är sliten?

Det kan vara svårt att se med blotta ögat, eftersom det är millimeter det handlar om. Du kan skaffa en kedjemätare eller så frågar du bara din lokala cykelmekaniker.

Varför finns det inte bara en universalolja? Vad är det som gör att jag ska köpa både en torr och våt olja?

Det finns en universalolja men den är tunnare och sköljs lättare bort i vått väder. Om du använder en universalolja så ska du därför smörja din kedja oftare än om du använder en torr eller blöt olja.

Kan jag använda WD-40 till att rensa och smörja min kedja?

Nej, WD-40 är inte ett smörjmedel utan en rostlösare. Som utgångspunkt ska du aldrig använda WD-40 på din cykelkedja.