Guide till underhåll av din cykel på vintern

Är du en av dem som regelbundet använder din cykel, även om det är vinter och minusgrader utomhus? I så fall är det viktigt att du sköter om din cykel, annars riskerar du att din cykel inte håller så länge.

Frost och salt på vägarna är tufft för din cykel och därför är det speciellt viktigt att du även underhåller din cykel på vintern. En välskött cykel har en mycket längre levnadstid än cyklar som inte underhålls. Genom att lägga lite tid på att underhålla cykel så kan du snabbt spara pengar på reperationer och därmed också öka din cykels levnadstid.

Tvätta din cykel

En ren cykel kör bättre och håller längre. När det är vinter så är det nödvändigt att tvätta din cykel oftare, för att hålla den fri från smuts och salt. När temperaturen närmar sig fryspunkten saltas det på de svenska vägarna och cykelstigarna och det är inte bra för din cykel. Om saltet får lov att sitta på din cykel för länge riskerar du att din cykel eller delar av den rostar.

När det är vinter rekommenderar vi att du tvättar din cykel med vatten med ett milt rengöringsmedel i varannan vecka. Se till att rengöra din cykel grundligt, så all smuts och salt försvinner. När du har tvättat cykeln ska du skölja med rent vatten och låta cykeln torka. Om du vill vara extra snäll mot din cykel kan du ge den polish, så avvisas smuts och slask.

Produkter du ska använda:

Smörj din cykel

Alla röliga delar på din cykel ska smörjas med olja. Oljan förlänger nämligen levnadstiden på din cykel. Det är speciellt viktigt att smörja kedja, tandhjul och växlar, så får du störst körglädje på din cykel. När du trampar i pedalerna är det kedjans uppgift att överföra kraften till hjulen. En smutsig kedja kräver fler krafter och sliter hårt på din kedja och cykel.

När det är vinter rekommenderar vi att du använder en lite tjockare olja, eftersom den håller bättre i vintervädret. Du bör smörja din kedja och andra rörliga delar varje vecka, under perioder när det är snö och salt på vägarna.

Produkter du ska använda:

Kontrollera dina bromsar

Dina bromsar kan också bli påverkade av vädret. Om det är minsta tecken på att dina bromsar inte fungerar optimalt så rekommenderar vi att du reparerar bromsarna eller byter ut dem. När du bromsar med bromsen på bakhjulet ska den kortvarigt kunna blockera bakhjulet. När du bromsar med handbromsen ska handbromsen få tag ordentligt, utan att bromsreglaget trycks helt i botten

Som utgångspunkt ska gummibromsklossarna bytas efter varje säsong, så du är säker på att alltid få stopp på cykeln. På de flesta bromsklossar kan du hitta en märkning, som indikerar när dina bromsklossar bör bytas ut. Det är viktigt att byta bromsklossarna när de blivit slitna för annars riskerar du att dina fälgar förstörs.

Precis som bromsklossarna ska bromskablarna också kontrolleras och eventuellt bytas ut, eftersom de blir lösa vid användning. Du kan spänna kabeln genom att vrida på skruven vid bromsarna på styret. Om du har en fotbroms på din cykel så är det viktigt att din kedja inte är för lös. Om din kedja hoppar av eftersom den är för lös så fungerar nämligen inte fotbromsen.

Produkter du ska använda:

Pumpa luft i däcken

Dina däck kräver inte extra underhåll bara för att det är vinter, men vi rekommenderar att du alltid ser till att dina däck är pumpade ordentligt. Du kan se det rekommenderade däcktrycket på de flesta däck. Det förlänger levnadstiden på däcken och ger en större körglädje. Om du ofta får punktering så kan du byta ut dina däck mot punkteringsfria däck. Däcken, som skyddar mot punkteringar, kommer från den kända producenten Schwalbe och heter Marathon+.
Däcket innehåller en 5 mm tjock membran, som ger punkteringsskydd. Systemet heter SmartGuard och består av mycket elastiskt specialgummi, som står emot vassa föremål. Inte ens ett häftstift kan komma igenom skyddslagret.

Produkter du ska använda: