Den ultimata guiden till Cykeltrainers

Så väljer du rätt cykeltrainer

Det finns otaliga olika cykeltrainers och speciellt som nybörjare kan det vara svårt att bli klok på vilken man ska välja.

Cykeltrainers fås för runt tusen kronor och uppåt. Olika producenter har oftast cykeltrainers till olika nivåer, så den passar till just ditt träningsbehov.

Populära märken

Bkool

En prisvänlig och ändå mycket bra maskin, som täcker de flestas behov. Den rekommenderas till alla, oavsett om du cyklar MTB, racercykel eller bara vill ha lite extra motion.

Du har med t.ex. Bkool Pro möjligheten att se din rutt i 3D, som gör det mycket verklighetstroget. Du kan se omgivningarna på den rutt du är på och dina konkurrenter kan sätta press på din prestationsnivå, så du kanske ger lite extra.

Bkool har en mycket god kvalitet och du får otroligt mycket för pengarna. Bkool har för övrigt de mest populära cykeltrainers på marknaden.

Link: www.bkool.com

Tacx

Tacx är ett Holländsk företag, som sedan 1972 har utvecklat cykeltrainers och har därför en stor erfarenhet. Det är bland de ledande producenterna och har en cykeltrainer för alla nivåer och i många prisklasser.

Med en Tacx cykeltrainer, kommer du billigt till ett cykeltrainer-stativ, som är perfekt till lätt uppvärmning t.ex. innan lopp eller annan träning. De lite billigare modellerna kräver inte många inställningar innan du är redo och du kan därför snabbt och enkelt komma igång med din cykeltrainer.

Om du väljer en dyrare modell från Tacx får du en cykeltrainer som ger en otroligt trovärdig känslan, som om du cyklade på vägen. Du kan få en realistisk känsla av stigningar på din rutt och det medföljer en massa tillbehör, som gör det till en fantastisk upplevelse att cykla inomhus.

Link: www.tacx.com

Elite

Det finns ett stort utbud av cykeltrainers från Elite. De har många olika modeller och du kan vara säker på att hitta en som passar din nivå och dina ambitioner. Elite cykeltrainer är helt klart ett säkert val och ett märke du kommer stöta på ofta, när du pratar med andra cykelentusiaster, som inte heller kan vara utan en cykeltrainer.

Link: www.elite-it.com

Wahoo Fitness

Kvalitet som även är ämnat till proffs. De många funktionerna för en Wahoo KICKR cykeltrainer attraktiv och ger exakta och trovärdiga mätningar, så du kan följa och uppgradera din träning. Du utnyttjar din energi till max och får dessutom ut mest möjligt av din träning.

Med en KICKR cykeltrainer från Wahoo Fitness blir det ett nöje att cykla, även när det är dåligt väder.

Link: www.wahoofitness.com

Kinetic

Med en Kinetic cykeltrainer kan din cykel även röra sig från sida till sida. Det fungerar speciellt bra när du vill stå upp i pedalerna i en uppförsbackar. Här följer cykeln dina rörelser, till skillnad från andra cykeltrainers där cykeln är stilla.

Det är enkelt att sätta på cykeln på din Kinetic cykeltrainer, så de flesta kan vara med. Du kan själv styra dina program och därmed anpassa din träning efter nivå.

Link: www.kurtkinetic.com

Vilken cykeltrainer ska jag välja som nybörjare?

Detta är en fråga som vi ofta får och samtidigt en som är svårast att svara på. Det beror nämligen mycket på din nivå, budget och ambition. Cykeltrainers finns från ca 1200 kr upp till 10-12 000 kr och om du "bara" vill ha lite motion och ett bra alternativ till en spinningcykel så kan en cykeltrainer i den billiga klassen vara en bra lösning. Här får du en enkel cykeltrainer som inte kräver ström, software eller dator utan du kan med hjälp av den inbyggda magneten justera motståndet, oftast i upp till 10 steg.

Om du vill kunna cykla online och tävla mot dina vänner, så rekommenderar vi en smart cykeltrainer, som t.ex. Bkool Smart Pro 2, som har inbyggd Bluetooth och ANT+, så den kan integrera med din PC eller surfplatta. Det gör att du kan använda Bkool-simulationer eller andra cykeltrainer-program, som t.ex. Zwift.

Utöver Bkool Smart Pro 2 finns det även trainers från Tacx och Elite (t.ex. Vortex Smart, Elite Rampa och Elite Qubo) som ligger i ungefär samma prisklass och har i princip samma funktioner.

Vilken stigningsprocent och Watt ska jag gå efter?

De flesta cykeltrainers på marknaden kan simulera stigningar från ca 15% upp till 25%. Även om 15% inte låter så mycket så räcker det till de flestas behov. För att jämföra så ligger den legendariska stigningen på Alpe d'huez, som de flesta känner till från Tour de France, på ett genomsnitt på 8,1% (max stigning 13%). Det är få motionärer som behöver större utmaning än det.

Detsamma gäller det motstånd (watt) de kan ge. Här ligger de flesta trainers från ca 1200 Watt upp till 2200 watt. En professionell cyklist använder maximalt och under korta perioder, som vid en spurt, runt 1000-1200 watt. Vissa sprinters, som t.ex. Marcel Kitter, har som bäst 1500 watt. Så återigen är det få motionärer som upplever en cykeltrainer som inte har tillräckligt motstånd.

Hur mycket plats behöver en cykeltrainer?

En cykeltrainer kräver egentligen inte mer plats än cykelns längd + eventuellt trainer. Du ska bara vara uppmärksam på att till skillnad från när du cyklar utomhus, så krävs det lite luftcirkulation, både under träning men även efteråt eftersom man oftast svettas mycket p.g.a. att luften står stilla.

Så ett rum på 15m2 och uppåt är att rekommendera och det är viktigt att du kan öppna fönstren. Vissa har en fläkt stående under träningen, eftersom det ger en behagligare rumstemperatur.

Låter en cykeltrainer? Hur kan jag reducera oljud?

Om en cykeltrainer låter är en definationsfråga men den låter givetvis lite när du cyklar. Speciellt de trainers med rullar har en tendens att brumma lite. Om du vill ha en tystare cykeltrainer så ska du välja en med direct mount, som t.ex. Wahoo Kickr eller Tacx Neo.

Andra sätt att reducera ljud på är att använda en speciell matta, som är ämnad för cykeltrainers. Utöver att skydda underlaget så absorberar de även en viss del av de vibrationer som uppstår.

Om du fortfarande har problem så kan du prova att byta ut däcket eller justera däcktrycket, för att se om det inte hjälper.

Hur kommer jag igång?

Den första frågan som för många dyker upp när det gäller cykeltrainers är ofta vilken cykel man ska använda. Det är helt enkelt den cykel som du normalt använder i skogen eller på vägarna. Om det är MTB eller racercykel betyder inte så mycket. Du kan använda nästan alla cyklar i de cykeltrainers som finns på marknaden idag. Det viktigaste är att hitta en trainer som passar den storlek på cykeln som du har.

Cykeltrainers är för alla; både de orutinerade och den erfarne cyklisten. Oavsett om du normalt cyklar mountainbike eller racercykel så kan du använda en cykeltrainer.

Innan du köper en cykeltrainer så är det en mycket bra idé att göra upp med sig själv vart du vill med din träning.

Du kan exempelvis fråga dig själv:

Hur mycket föväntar du att använda din cykeltrainer?
Om cykeltrainern ska vara en fast del av din träning, speciellt under de kalla månaderna, så kan det vara värt att överväga om du inte vill gå upp en nivå, prismässigt, där du får med extra utrustning som gör din cykeltur till ett stort nöje.

Orkar du lägga tid på att installera din cykeltrainer?
Om du inte har tid eller lust att installera och engagerar dig i alla de smarta funktionerns som finns till de olika cykeltrainers så ska du kanske välja en enkel modell, som snabbt och enkelt kan sättas på cykeln och du är igång.

Älskar du att tävla och vill komma först i mål?
Till många cykeltrainers idag kan du få en smart app, som ger dig möjligheten att cykla mot andra och hela tiden kunna se dem på din skärm. På det sättet får du en visuell visning av var i fältet du ligger. Som ett tillbehör till cykeltrainers kan du se dina tider på den specifika rutten och på det sättet hela tiden förbättra tiden.

Kommer du snabbt bli uttråkad?
En cykeltrainer utan uppkoppling till visuell visning på surfplatta, mobil eller dator kan för många bli för tråkigt, jämfört med när du cyklar utomhus. Därför bör du överväga om det inte är värt att lägga tid och pengar på att investera i den utrustning som ger dig möjligheten att se dina rutter medan du cyklar. Det, kombinerat med det trovärdiga motstånden som du får i din cykeltrainer, ger en mer spännande och varierande träning.

Kom ihåg att kontrollera så cykeltrainern kan anslutas till en surfplatta eller pc. Vissa modeller har det som standard medan du behöver köpa till det till andra. Utöver detta kan det vara skillnad på om den, som utgångspunkt, endast kan anslutas till surfplatta och mobil eller om du även kan ansluta till din dator.

I kommande avsnitt kan du läsa mer om olika märken och modeller, så du kan köpa den som passar till dig och ditt behov.

Hur fungerar en cykeltrainer?

Kort sagt så är en cykeltrainer ett stativ/en hållare som gör det möjligt att cykla inomhus. Precis som med märken och modeller på dessa cykeltrainers så finns det även en uppsjö av olika funktioner och olika softwares, som gör att du kan anpassa träningen efter din nivå och ditt behov. Den cykel du använder till din cykeltrainer kan vara den cykel du normalt använder (kom bara ihåg att hitta en cykeltrainer som passar till storleken på din cykel) men för den som använder deras cykeltrainers mycket, så kan det vara skönt att ha en annan cykel som kanske permanent kan sitta på cykeltrainern, eftersom det gör det enkelt att hoppa upp på cykeln och träna.

Den enkla och billiga cykeltrainern har inte en massa extra utrustning som ska ställas in. Du monterar bara bakhjulet på din cykeltrainer, så det sitter fast ordentligt. (Det rekommenderas dock att du byter ut bakdäcket mot ett som hör till en cykeltrainer). Du kan styra motståndet enkelt, precis som när du byter växel på cykeln.

Ju mer utrustning och tillbehör som hör till din cykeltrainer, desto mer ska man oftast sätta sig in i. Den första tiden kan du behöva lägga lite tid på de olika valmöjligheterna men du får också en mycket bättre och mer spännande körupplevelse samt mycket mer variation under din träning.

Det finns olika typer av cykeltrainers och de passar till olika behov.
Den ena modellen av cykeltrainers sätts fast vid bakhjulet. Däcket kör på en rulle, som bland annat mäter din hastighet och antal kilometer. När du har bytt bakhjulet så monterar du cykeln, så den sitter fast på din cykeltrainer. Ett bakhjul som hör till cykeltrainern låter mindre, smutsar inte ner så mycket och tål belastningen bättre.

Den andra modellen sitter fast vid kassetten. Här ska du vara uppmärksa på att det oftast inte medföljer en kassett med cykeltrainern, utan är något man ska köpa vid sidan av. På det sättet får du mer exakta mätningar och får mer energi i ditt tramp som om du cyklar på landsvägen.

Test av cykeltrainers (Bästa cykeltrainers)

När du ska hitta den rätta cykeltrainern är det alltid skönt att veta vilka efterenheter som finns av de olika producenterna och modellerna. När man gör tester på cykeltrainers kommer det andra, kanske något mer kritiska, synpunkter som ger en mer "uppriktig" bedömning av den enskilde cykeltrainern.

Test av Bkool

BKOOL cykeltrainer-testen stryker under att du får hög kvalitet till ett mycket bra pris, samt en hög användarvänlighet som kan uppskattas av till och den kräsne cyklisten

Testen av cykeltrainern gav Bkool mycket beröm för att den är otroligt enkel att montera.

Materialet bekrivs som med kvalitet och styra. Samtidigt har cykeltrainern en elegant och stilfull design, som gör Bkool attraktivt för många.

En test av Bkool cykeltrainer visade att du får en tyst maskin, som gör det enklare att träna i t.ex. vardagsrummet, utan att det stör andra för mycket. Givetvis beror ljudet lite på träningens intensitet men totalt sett går den tystare än andra maskiner.

Bkool blev det perfekta valet om du älskar en effektiv träning, som kan förbättra din form. Testen visar goda resultat när man talar om att hitta din fysiska form. På det sättet kan du göra din träning mer personlig och effektiv, med ett träningsförlopp som passar just dig.

Man säger att Bkool gör din inomhusträning mycket mer spännande och motiverande. Du får otroligt bra videor på rutten medan du cyklar, som helt klart gör turen roligare.

Utöver dett är möjligheten att tävla mot andra online en funktion som Bkool har fått mycket beröm för. Det ger en otroligt bra effekt att kunna kämpa mot andra cykelnördar.

BKOOL cykeltrainer rekommenderas till alla nivåer.

Test av Tacx

Tacx cykeltrainer har testats och första intryck är ett starkt stativ, som ger stabilitet runt cykeln. Testen av cykeltrainers från Tacx säger om stativet att det är av hög kvalitet, med bra material och en snygg finish.

En Tacx cykeltrainer ska enligt testen också vara enkel att installera. Belastningsförmågan på en Tacx cykeltrainer är mer realistisk och är bra på att följa ruttens nivåer. Video-rutterna har fin grafik och ger nog de flesta mer motivation till att sätta sig på cykeln.

Tacx är oftast ledanden när det görs tester av cykeltrainers och det finns det givetvis anledningar till. Tacx är alltid ett säkert val, där kvalitet och användarvänlighet går hand i hand. Du kan enkelt ansluta din surfplatta eller smartphone och installationen är enkelt och överskådlig, så du snabbt kan få de första kilometerna i benen.

Ljudnivån på den Tacx cykeltrainer kan givetvis variera från modell till modell med en test av Tacx Vortex Smart Cykeltrainer visar att Tacx förmår hålla ljudet på en låg nivå, så det varken stör dig eller dina grannar.

Test av Elite

Ännu en cykeltrainer som testats och anses vara bland de bästa på marknaden är Elite Cykeltrainer. En cykeltrainer från Elite ger mycket bra möjligheter för att samla in data, som kan följa dina framstef och öka motivationen. Elite har skapad cykeltrainers som har testats för att reducera slitage med upp till 20% och dessutom har flera Elite cykeltrainers en utrustning som reducerar ljudnivån väsentligt.

En Elite Cykeltrainer har i ett test visat sig imponera genom att bland annat ha den bästa videotrainern. Det goda videomaterialet som ligger tillgängligt när du köper en Elite Cykeltrainer ger ökad motivation hos de flesta. Det finns något att se på och du får en bättre känsla för dina belastningar när du kan se om det går uppför eller nedför.

Ett stort detbattämne är ofta hur naturligt stigningar känns, både vid början och slutet, och här visar ett test av en Elite Cykeltrainer att det fungerar riktigt bra.

Tillbehör till din cykeltrainer

Se alla våra tillbehör till cykeltrainers här

Det finns massor av extra utrustning till din cykeltrainer, vara de flesta speciellt uppskattar mattan, som ska ligga under cykeln. Mattan är nästan ett måste för alla som bor i lägenhet, för deras grannars skull. Oavsett hur tyst din cykeltrainer är så skapar den vibrationer i golvet. För att skona dina grannar eller andra i ditt hemm så bör det ligga en matta under cykeltrainern, i ett försök att ta bort det värsta oljudet och vibrationerna i golvet.

Dessutom har en matta den fantastiska effekten att den passar på ditt golv. Speciellt om du har trägolv så kommer en träningsmatta till cykeltrainern vara oumbärlig. För det första så riskerar du att din cykeltrainer gör märken när du tränar hårt och för det andra hjälper mattat att samla upp svettdroppar, så ditt golv inte blir vått.

En extra sak som som skyddar både cykel och golv är ett svettskydd. De finns som svettcover, där det finns plats till din smartphone. Ett svettskydd till cykeln är gjort så det är enkelt att tvätta av efter användning och monteras enkelt, oftast med kardborreband, så det tar inte en massa extra tid.

Om du har en cykeltrainer som inte samlar in data, som watt, hastighet, puls och kadens, så kan du köpa till en separat utrustning, som ger dig möjligheten att ändå kunna registrera och följa med i din utveckling. Det ger en otroligt bra motivation att kunna se hur bra man var på träningen senast samt vad du kan göra bättre till nästa gång.

Framhjulsblock används för att göra träningen på din cykeltrainer till ett rent nöje. När du sätter cykeln i din cykeltrainer så lyfts ofta bakhjulet lite, så den inte rör marken. Om du har en cykeltrainer där du cyklar utan bakhjul och sätter cykeln vid kassettet, så lyfts inte cykeln så mycket.

Ett framhjulsblock är en "kloss" du kan sätta framhjulet i, så du får upp det. Det finns ett ringformat framhjulsblock, som har flera höjder att välja mellan, så du kan välja den höjd som passar dig bäst. Alternativet är att välja en mer formad kloss, där framhjulet sätts i, som ger lite mer stabilitet.

En mycket bra utrustning som de flesta tycker är oumbärlig är en hållare till din surfplatta.

Genom att sätta en hållare på din cykel kan du ha skärmen nära och i den perfekta vinkeln. Speciellt när du använder videorutterna är en sån hållare fantastisk att ha, så du nästan kan känna solens strålar.

Cykeltrainer-däck

Det finns speciella däck som är utvecklade till cykeltrainers. Det är mer hårda i gummit och har en längre hållbarhet. Fast vår erfarenhet säger att det inte alltid är en fördel att ha ett cykeltrainer-däck. De landsvägsdäck som säljs idag är i så bra kvalitet att de utan problem kan användas på de flesta cykeltrainers.

Om du har en cykeltrailer med metallrulle, som r.ex. Bkool Smart Pro 2, så rekommenderar vi ett vanligt landsvägsdäck. Om du har en cykeltrainer som t.ex. Elite med elastogel-rulle, så ska du använda ett cykeltrainer-däck. Många brukar börja cykelsäsongen på landsvägen med ett nytt set däck och allt efter hur många kilometer man cyklar köra "färdigt" däcket på en cykeltrainer, när utomhussäsongen är slut.

Ett cykeltrainer-däck, ska inte användas utomhus.

Software och program till din cykeltrainer

Om du håller dig till populära märken, som Bkool, Tacx, Elite, Kinetic och Wahoo cykeltrainer, så är du säker på att få bra kvalitet. Den stora skillnaden mellan olika märken är hur avancerat byggda de är och hur mycket tillbehör som medföljer.

Däremot ser man en ökad fokus på den software och de program som hör till eller kan köpas till när du får en cykeltrainer. Det gör mycket för din träningsupplevelse och oftast är det där cykelnördar speciellt blir besvikna. När du letar efter en cykeltrainer så bör du undersöka vilka möjligheter du har med den software som hör till. Det har naturligvis mycket att göra med vilken nivå du vill träna på eller om du är en av dem och bara vill ha det bästa.

En stark kandidat som helt klart är en av de bästa när det gäller software är Bkool. Den fås till ett bra pris och lever upp till de flestas förväntningar. Dessutom har Bkool varit så smarta att de utvecklat deras software så den kan anslutas till cykeltrainers från andra producenter.

Oftast behöver du ett abonnemang när du ska använda en software till din cykeltrainer. Det kostar för det mesta ett fast belopp per månad och du kan köpa till extra funktioner.

En bra liten påminnelse gällande när du ska köpa en cykeltrainer är att en billig variant kan bli dyrare i slutändan, eftersom det fasta abonnemanget kostar mer.

Kvalitén på videorutterna är en öm punkt för många, där det kan ge en dålig upplevelse om det inte lever upp till förväntningarna. Här vill vi återigen säga att om du väljer en av de populära cykeltrainers så får du en bra kvalitet. Det största problemet kan faktiskt vara utbudet. Vissa producenter har bara några få videorutter i startpaketet, vilket betyder att du snabbt ska köpa extra rutter. Detta kan ibland bli ett dyrt nöje, om man kan nöja sig med ett par rutter så är det överkomligt.

Andra producenter har ett stort utbud och har deras videorutter som en fokuspunkt.

En viktig del för alla cykelnördar som gillar att tävla så är det online-delen som gör det möjligt att cykla mot andra. Det blir en riktig kamp om att bli den första att komma över mållinjen och det ökar samtidigt intensiteten, så du du förhoppningsvis kan skryta över segern nästa gång du träffar dina cykelkamrater.