Bli sedd i trafiken- Detta behöver du

Synlighet är mycket viktigt i trafiken och speciellt när du cyklar eller går. När du cyklar eller promenerar i trafiken är du en mjuk trafikant. Det betyder att om olyckan är framme så finns det stor risk för att det är du som blir skadad.

Därför är det viktigt att bli sedd i trafiken och vara synlig, så andra trafikanter kan se dig i god tid. När du cyklar finns det därför några regler och lagar när det gäller lyse på cykeln och korrekt montering av reflexer. Om du inte färdas på cykel finns det inga regler för synlighet eller annat som gör att du enkelt blir sedd i trafiken.

Så blir du sedd i trafiken!

Ovasett om du går eller cyklar så är reflexer bra. Idag kan man få kläder med inbyggda reflexer, så det är en del av designen. Man behöver därför inte gå runt med löst hängande reflexer. Oavsett om du cyklar eller går så är det viktigt att du är synlig från alla 4 sidor (bakifrån, framifrån och från bägge sidor).

Om du cyklar på en mörk landsväg så är det viktigt att bilister som kommer bakifrån kan se dig i god tid, så de kan hålla ett bra avstånd utan att störa eventuell mötande trafik. På en landsväg utan cykelstig är det också viktigt att den mötande trafiken kan se dig i god tid, så de kan hålla till höger och inte plötsligt skär in på din vägbana.

Det är också viktigt att du blir sedd från sidan, när det kommer bilar eller annan trafik från sidovägar. Det finns några lovpliktiga reflexer som ska vara monterade på din cykel:

  • Bak ska det finnas en röd reflex
  • Fram ska det finnas en vit reflex
  • I varje hjul ska det finnas minst en gul reflex, som är synlig från siden, eller en vit reflexrand på sidan av fälgen eller däcket
  • Minst 2 gula reflexer som rör sig, och dessa ska vara synliga bakifrån (oftast pedalreflexer)

Ovanstående är de lovpliktiga reflexer som man ska ha. Utöver dessa rekommenderas det att använda en säkerhetsväst eller en annan jacka med reflexer. Om du t.ex. cyklar med en skolväska på ryggen så kan du sy på reflexer eller använda ett väsköverdrag, så du syns bakifrån på långt håll.

TIPS: En säkerhetsväst kan sättas på väskan, som alternativ till ett väsköverdrag.

Cykelkläder med inbyggda reflexer

Det kanadensiska märket SUGOi har gjort en serie av jackor, kallat SUGOi Zap, som har inbyggt reflexmaterial. Jackorna har blivit mycket populära, eftersom de förutom deras höga kvalitet och sköna passform ger en extra säkerhet i trafiken. Jackorna utmärker sig genom en fin design. Vid vanligt dagsljus kan man inte se reflexmaterialet men så fort det blir mörkt och det kommer ljus på så skiner hela jackan upp som en stor reflex.

High Visibility cykelkläder (Hi-Vis)

Om du cyklar mycket, antingen fram och tillbaka från jobb eller skola eller som motionär, så finns de en lång rad cykelkläder gjorda i Hi-Vis-material (High Visibility). Det är material i "starka färger", som ger en mycket ökad synlighet i trafiken.

Cykellyktor

Det räcker inte att ha reflexer på när du cyklar i trafiken efter mörkrets inbrott. Det är lag på cykellyktor i Sverige. Som utgångspunkt ska du tänka att om gatulyktorna är tända, så ska du också ha lyse på cykeln.

Det finns självklart även några lagkrav på hur dina cykellyktor ska monteras och hur samt hur kraftigt de ska lysa. En cykellykta ska vara synlig på 300 meters avstånd och får inte blända motkörande.

OBS: Om sikten är dålig, som t.ex vid dimma, så ska du också ha cykellyktorna tända.

Lagliga cykellyktor

Det finns många sätt som gör dig mer synlig i trafiken och de flesta är mycket enkla samt gör att du skapar större uppmärksamhet. Oavsett om det är mitt på ljusa dagen eller på kvällen när det är mörkt, så ska vi som "mjuka" trafikanter se till att vi syns för bilister. Starka färger är något som verkligen gör skillnad, både under dygnets ljusa timmar men även på kvällen. Det kan vara en gul väst, rosa cykelhjälm eller t.ex. neonfärgade kläder. Allt för att göra dig mer synlig i trafiken.

Både kläder, hjälmar och västar tillverkas därför i fler och fler starka färger och många av modellerna är av mycket bra kvalitet, samtidigt som de är snygga. Om ditt barn eller du själv ska ha en ny cykelhjälm, så använder man den också mer om den är fin och färgstrålande.

Reflexer på cyklar är lagkrav

Det är inte bara lagkrav på reflexer men även en nödvändighet, både för dem som går, springer eller cyklar. Du blir markant mer synlig om du bär reflexer och en reflex som är godkänd syns på minimum 140 meters avstånd, vilket gör att en bilist kan uppmärksamma dig i tid.

Vi rekommenderar alltid att man köper lagliga reflexer, eftersom de är mer synliga än de som inte är. Om reflexen håller de tekniska kraven för synlighet så är den märkt med EN 13356. En reflexväst ska bära märket EN 471, EN 20471 eller EN 1150 för att vara godkända. Du kan aldrig synas för mycket i trafiken, så det är därför en mycket bra idé att ta på lite extra reflexer eller annat, för att synas även om reflexerna inte är godkända.

Om du springer eller går på en landsväg eller andra vägar utan trottoar eller cykelstig, så ska du gå på vänster sida. På det sättet kan du se de bilar som kommer mot dig och om de kommer för nära kan du gå in till sidan. Om du har barn med så är det alltid bra att placera dem innerst, så de är längst bort från körbanan.

Lovpliktiga lyktor ska lysa i antingen gult eller vitt och kunna ses på minst 300 meters avstånd. Samtidigt ska den peka rakt framåt och vara synlig från sidan. Det ska däremot sägas att om du köper en framlykta med gult ljus så ska den lysa konstant, medan en med vitt ljus får blinka. Baklyktan ska vara röd och även den kunna ses på minst 300 meters avstånd.

Den ska även vara synlig från sidan och får också blinka. De blinkande lyktorna ska blinka minst 120 ggr/minut, vilket är ganska snabbt, och alla lyktorna ska kunna lysa i 5 timmar vid en temperatur på 5 grader. Lyktorna är, utöver reflexerna, avgörande för om du blir sedd i trafiken, så se till att få dem med dig och tänd dem så fort det börjar bli mörkt.

Det kan bli en dyr cykeltur för dig

Det är viktigt att du håller relglerna för både lyktor, reflexer och givetvis de vanliga trafikreglerna, när du är ute och cyklar. Annars kan de bli ett dyrt nöje. Polisen kan nämligen ge dig böter om du kör utan lyse, har fel lyktor eller saknar reflexer, att du kör på fel sida på cykelstigen eller t.ex. inte ger tecken när du stannar eller svänger.

Utöver detta så är det heller inte lagligt att använda mobilen när du cyklar, så här kan du också få böter. Om du tar cykeln hem från en fest, så var uppmärksam på att du kör ordentligt på cykeln. Om du är för full kan polisen även ge dig böter då. Så kom ihåg att:

  • Alltid ha lovpliktiga lyktor och reflexer på din cykel.
  • Kontrollera regelbundet om reflexerna är rena och synliga.
  • Använd färgglada kläder, hjälm och reflexväst.
  • Använd inte mobilen när du cyklar.
  • Visa tydliga tecken när du ska svänga eller stanna.
  • Var uppmärksam på trafiken omkring dig.