Frampinnar etc.

Frampinne till cykel

På en cykel hittar man en frampinne eller en styrstam. Bägge delar har som huvudsyfte att hålla fast styret på cykelns framgaffel, så att denne följer med runt när man svänger styret. Utöver detta så ska en frampinne eller en styrstam se till att ryttaren sitter rätt och bekvämt på cykeln.

Vad är en frampinne?

Det är många som inte vet vad en frampinne är och kallar styrstammen, en förlängare, och frampinnen samma sak. Fast en frampinne är faktiskt bara den del som pekar framåt på cykeln. Om man har en frampinne på sin cykel så kan man nöja sig med att byta själva frampinnen till en av annan längd eller med annan vinkel.

Justerbar frampinne

En justerbar frampinne är en frampinne som kan justeras i vinkeln. Med andra ord så kan man ändra graderna på den vinkeln man sätter sitt styre i. Man kan få både lösa frampinnar, som är justerbara och hela frampinnar där man kan göra en justering.

Märken inom frampinnar

Det finns väldigt många producenter av frampinnar och man har flera möjligheter, beroende på vilken frampinne som man letar efter.
Om man vill ha en billig frampinne så kan man leta efter en helt vanlig aluminium-frampinne från några av de billiga producenterna som BBB, Kalloy, FSA eller Pro.
Om man däremot kör lite mer seriös motionscykling på antingen mountainbike eller racercykel, så lägger man vikt på annat än priset och tittar t.ex. på om man kan spara ett par gram i vikt genom att välja den ena frampinnen framför en annan.

Justering av frampinne

Om man köper en justerbar frampinne, så kan man justera höjden på sitt styre lite. Om man vill justera avstånden mellan sadeln och styret, så ska man istället köpa en längre frampinne, om man har en kort och en kortare om man har en lång frampinne. Man ska vara uppmärksam på att, även om man uppnår aerodynamik när man har styret längre fram, så får man även sämre styregenskaper.
Dessutom ska man vara uppmärksam på att om man inte sitter så bekvämt med en låg placering av styret. Ju högre upp styret sitter, desto bekvämare.