Framgafflar och styrlager

Framgafflar och styrlager

En framgaffel på en cykel är den del som går ner vid framhjulet. Det består, som regel, av 2 ”ben” som går ner på varsin sida av hjulet. Det ena benet har en fjäder och den andra har en dämpare, så man kan faktiskt säga att det är en typ av stötdämpare, som man känner igen från sin bil. På de flesta framgafflar kan du justera lufttrycket på så du får det stöd du önskar. Man kan tro att det bara är till för sportcyklister men det är otroligt enkelt att ordna och det tar heller inte så lång tid. Sen får du en mer komfortabel och skön körupplevelse.

Vilken framgaffel ska jag välja?

Det beror i grund och botten på vilken typ av cykel du har. Det finns framgafflar till både citybikes, MTB och racer men de kan inte användas till en annan modell än den de är tillverkade för. Med andra ord kan du inte använda en framgaffel för MTB till din citybike. Här ovan kan du se att det finns underkategorier som leder dig till den framgaffel som passar till din cykel. Det är vanligast att man använder det till MTB eftersom det är den cykeln som används mest offroad. Med andra ord den cykel som blir utsatt för flest stötar och gupp på vägen när man t.ex. kör i en skog. Därför är det också viktigt att den är rätt inställd till dig, så man inte skadar sin framgaffel.

Framgaffeln ska ställas in korrekt

Framgaffeln justeras allt efter din vikt och körstil, så därför kan lufttrycket mycket väl vara olika på olika cyklar. Hos de flesta producenter finns det angivet eller rekommenderat några värden som kan följas så du kan få den rätta inställningen. Det framgår oftast på den manual som medföljer, annars kan man se det på deras hemsida. För att justera framgaffeln behöver du en gaffelpump, gärna med manometer så du kan se vilket tryck du har pumpat den med. De flesta pumpar som går att köpa kan användas till både fram- och bakgaffel men det står i produktens specifikation.

Hur ställer jag in framgaffeln?

Det kan kanske verka lite oöverkomligt men det faktiskt väldigt lätt att justera framgaffeln på din cykel. Du ska först och främst se till att framgaffeln inte är låst. Det beror lite på vilken cykel du har om det är en ”lock-out” på styret eller om låset sitter ovanpå framgaffeln. På de flesta framgafflar finns det en indikator på själva benet men om det inte finns så behöver du ta fram ett måttband och mäta.

Det är helt enkelt så att om framgaffeln sjunker mindre än 20% så är den för hårt pumpad och om den faller mer så är den pumpad lite för hårt i förhållande till din vikt. Om du behöver ta ur luft eller pumpa in mer så sitter det en autoventil på framgaffelns ena ben, som oftast är gömd bakom ett plasthölje. När du pumpar din framgaffel så ska du vara uppmärksam på att det försvinner lite luft när du tar bort pumpen, så du ska gärna pumpa i 4-5 psi mer, eftersom det är ungefär så mycket som pyser ut. Du bör kontrollera med jämna mellanrum så lufttrycket är rätt, så du kan eventuellt skriva ner vilket tryck du använder och på så sätt enkelt pumpa den igen nästa gång.

Köp din nya framgaffel online- Få den levererad imorgon

Om du köper din nya framgaffel hos Atredo.se så får du ditt paket levererat redan dagen efter, om du beställer innan kl. 18 på vardagar och innan kl. 15 söndagar. Om beställningen är på över 299 kronor så får du fraktfri leverans till närmaste utlämningsställe. Om du inte är säker på vilken framgaffel du ska välja så är du alltid välkommen att kontakta vår support på 08-525 038 90, där våra tekniker sitter redo att ge dig goda råd och vägledning. Mycket nöje!