Fraktfritt vid SEK 599,00
Prismatch
365 dagars returrätt
0410-35 01 88

Guide till cykelkläder - Det behöver du

Om du vill göra dig själv en tjänst, så använd cykelkläder när du ska ut på cykeln. Det gör din cykeltur mycket mer behaglig och glädjen med att cykla kommer garanterat bli större.

Cykelkläder finns i många olika modellet, kvalitet och prisklasser, så beroende på din nivå och dina behov kan du alltid hitta det som passar just dig.

När du ska titta efter cykelkläder så är det alltid bra att värdera hur mycket tid du spenderar på din cykel. Ju mer tid, desto bättre kvalitet bör du självklart titta efter. Det är garanterat pengarna värt och sköna cykelkläder ger ofta en ökad motivation till att komma ut på cykeln.

Många förknippar säkert cykelkläder med de lite märkliga byxorna med kudde i. Det är här de flesta börjar när det ska investeras i cykelkläder, vilket ofta beror på en öm bakdel efter första cykelturen utan kudde. Fast cykelkläder är mycket mer än det och när du väl hittat din nya outfit, så kan du inte vara utan den.

4 saker som är oumbärliga för en bra cykeltur

Cykelbyxor

Några goda råd när du ska välja cykelbyxor

Om du föredrar långa eller korta cykelbyxor är helt upp till dig och beror oftast på vädret. Välj till en början de du kommer använda mest, som oftast är cykelknickers eller cykelshorts, eftersom de flesta cyklar när det är bra väder.

En tips är att hitta cykelbyxor med silikon i kanten vid benen, eftersom det hjälper till att hålla byxorna på plats, så de inte glider upp när du cyklar.

Det kan vara bra att ha ett par vindtäta och kanske vattentäta shorts eller byxor över dina cykelbyxor, speciellt under de kalla månaderna.

Cykelbyxor med kudde eller skinn gör din cykeltur bättre

Du kan få cykelbyxor med och utan kudde. Om du använder din cykel regelbundet eller på långa turer så rekommenderar vi helt klart att du väljer med kudde. Det gör cykelupplevelsen mycket bättre.

Kudden gör att trycket på sadeln fördelas jämnare och det gör att du inte blir så öm där bak. Välja gärna en kudde som är ganska fast, eftersom det ger mest effekt.

Om du oftast cyklar lite kortare turer så duger en av de lite billigare modellerna med inte lika fast kudde. Om du cyklar mer än ett par timmar bör kudden i dina cykelbyxor vara mer ergonomisk och fast. Det kan kännas lite konstigt med de kraftigare modellerna, men när du har suttit på cykeln under en längre tid, så kommer du vara glad över att du valt dem.

När du tittar på och provar cykelshorts så kan det kanske vara svårt att värdera om det är en bra eller dålig kudde. Välj alltid en bra kvalitet, från en återförsäljare som är specialister på cykelutrustning. Du får då ett par cykelbyxor där din hud kan andas, så det inte känns som att cykla runt med en våt blöja när du svettas. Utöver detta kan man lätt bli lurad när man ser på de lite billigare cykelshortsen, eftersom kudden ofta är stor och tjock, vilket inte är en fördel. Om kudden är för stor och bred, så är den mer i vägen än gör nytta.

Oftast är cykelbyxor indelade i herrbyxor och dambyxor. Det beror bland annat på att kuddarna i cykelbyxorna har olika former, beroende på om det är till kvinnor eller män.
Cykelbyxor till kvinnor har oftast en bredare kudde bak och smalare fram, än kudden är i cykelbyxor till män.

Psssst! Kom ihåg byxfett (eller chamois creme som det också kallas), när du ska cykla långt. Det minimerar risken för hudirritationer väsentligt.

Cykelbyxor med kuden är ämnade till att användas utan underkläder. Dina underkläder kan ge irritationer, eftersom det kan skada på huden när du cyklar.

Med eller utan hängslen på cykelbyxorna?

Detta är mycket inviduellt vad man föredrar. Om du väljer cykelbyxor med hängslen så är det att bra att välja ett par som har ett ventilerande material, så din hud kan andas när du får upp värmen.

Cykelbyxor med hängsel är oftast mycket djupa i utskäringen fram, eftersom det ger minsta möjliga tryck på magen.

Hängslena ger känslan av att byxorna sitter fast bättre och inte kan glida ner. Om du har lite för mycket på sidan av benen, kan hängslen vara en fördel, eftersom cykelbyxorna inte sitter och skaver på sidorna eller på magen. Det glider heller inte ner, så du får ett bart stycke på ryggen när du cyklar, vilket ju aldrig är skönt.

Hängslena på cykelshorts och cykelbyxor håller dem närmare kroppen, så de inte rör sig när du cyklar, och minskar därmed risken för skavsår.

Cykelbyxor till kvinnor är oftast utan hängslen, vilket beror på att de kan vara i vägen. Fast det finns modeller där hängslena är designade speciellt till kvinnor, så du kan välja vad du tycker är skönast att cykla med.

De dam-modeller som inte har hängslen går ofta högt upp i länden, så du inte får ett bart stycke på ryggen när du cyklar.

Det bästa tyget till cykelbyxor

Det tyg som dina cykelshorts- eller byxor är gjorda av har en stor betydelse för hur de sitter och hur de är att cykla i. Cykelbyxor i kvalitetsmaterial ger bra andningsbarhet och god hållbarhet. När materialet är lagon elastiskt så sitter de bra och rör sig inte så mycket när du cyklar. Perfekt töjbarhet är när man kan känna att tyget ger med sig när du drar i det eller tar det på. Det får däremot inte vara så elastiskt att du kan sträcka ut det för mycket, eftersom de då ofta blir väldigt slappt i resåren och kommer därmed sitta lösare på kroppen.

Om tyget nästan är genomskinligt redan från böjan, så kommer du märka att hållbarheten är betydligt sämre. Välja därför, för din egen skull, ett par cykelbyxor av ordentlig kvalitet och hitta dem hos någon som har koll på cykelutrustning.

Cykelskor

Om du har bestämt dig för att du ska köra lite mer på din cykel, så bör du överväga att investera i ett par bra cykelskor. Du kan få skor som man klickar i pedalerna till både racercykel och mountainbike. Detta ger en större kraftöverföring. När du väljer klickskor ska du vara uppmärksam på att du får en kloss som passar till både skor och pedaler.

De två vanligaste typer av klossar till cykelskor är racerklossar, även kallade landsvägsklossar, eller MTB-klossar, som användas till mountainbike.

Den största skillnaden är oftast vikten, materialet och storleken. En mountainbike-kloss är tyngre och i ett kraftigare material, men faktiskt mindre i storleken. En racerkloss, som ofta även kan användas til spinning, är en något större modell, så du enklare kan överföra dina kraften i pedalerna. Landsvägsklossarna är dessutom ofta tillverkade i plast, eftersom den minskar vikten, som är speciellt viktigt när du cyklar på racercykel.

Först och främst är det väldigt viktigt att hitta ett par skor som sitter behagligt på din fot, eftersom det kan bli många timmar med dem på. Om du har extra breda fötter, så leta efter cykelskor som är lite bredare.

Om du cyklar på en racercykel så rekommenderas det att din sko är så styv i botten som möjligt. Det ger största möjligt överföringen av dina krafter, när du trampar. Däremot kan det vara bra med en mjukare botten om du kör MTB, eftersom man ibland går i sina skor. Ju hårdare botten dina cykelskor har, desto svårare och mindre behagligt är det att gå i dem.

Många skor till landsvägscykeln passar även till spinning-cyklar. Du kommer i beskrivningen av skon här på Atredo kunna se om just den skon du tittar på även kan användas till spinning.

Om du inte tycker om klickskor, där du sitter lite fast i cykeln, så kan du såklart välja ett par vanliga gymnastikskor. Det kan vara bra om dina skor har ett grovt mönster på undersidan, eftersom det ger ett bättre grepp i pedalerna. Det är även en fördel om dina skor inte är för breda och klumpiga.
Om dina skor är mycket breda så kan det vara svårt att placera foten rätt på pedalen och du får därmed ett snett trampande, vilket givetvis inte är bra för dina ben. Skon ska passa på din fot, så om du har mycket breda fötter och därför behöver breda skor, bör du hitta några pedaler som också är lite bredare.

Välj inte träningsskor som har allt för mjuka sula. Om skon är lite styvare så kan du trampa hårdare i pedalerna och få upp mer fart.

Cykelhjälm

Cykelhjälmen är ett måste, oavsett vilket nivå du cyklar på. Hjälmen ger ett skydd du inte vill vara utan den dagen du välter och slår i huvudet i marken.

När du ska köpa en cykelhjälm så kommer du upptäcka att den finns en uppsjö av modeller. Det är svårt att ge ett konkret svar på vilken du ska välja, men först och främst rekommenderas det att du tittar efter en cykelhjälm som är godkänd.

En godkänd cykelhjälm betyder att den uppfyller vissa specifika krav, som gör att cykelhjälmen skyddar. Om du vill känna dig extra säker så kan du leta efter en cykelhjälm som är godkänd enligt amerikanska standarder, eftersom de har extra stränga krav.

En cykelhjälm ska sitta bra på huvudet, så det inte blir en belastning att cykla runt med den. Dessutom ger inte cykelhjälmen optimalt skydd, om den inte sitter ordentligt på huvudet.

För att en cykelhjälm ska sitta bra, så är det självklart viktigt att välja en cykelhjälm som passar i omkretsen. Den ska ha samma storlek som ditt huvud.
Vissa hjälmar har ett spänne, som gör att du kan anpassa hjälmen efter ditt huvud. Speciellt när du ska köpa cykelhjälm till dina barn är det en fördel att välja en sån hjälm, eftersom cykelhjälmen passar under en längre tid.

Precis som med många andra saker så är det skillnad på pris och kvalitet. Alla cykelhjälmar ska leva upp till de säkerhetsmässiga kraven, men en billig cykelhjälm är oftast inte lika komfortabel som de lite dyrare.
En skillnad kan vara passformen. Med de lite dyrare modellerna märker du ofta att den sitter bättre på huvudet än en billigare modell. Materialen kan också vara olika och det märks speciellt på cykelhjälmens andningsbarhet och på vikten. En skön, lätt cykelhjälm är bara mer behaglig att ha på.

Handskar

Handskar verkar kanske obetydligt men de gör faktiskt stor skillnad. Handskarna håller inte vara händerna varma när du cyklar, utan de ger också ett bra grepp runt styret. Speciellt när du cyklar mountainbike och kör på ett mycket ojämnt underlag kan det nästan vara nödvändigt att ha ett extra bra grepp, för att få ett ordentligt tag.

Bra cykelhandskar har dessutom ergonomiska kuddar, som fördelar trycket korrekt mellan dina händer och styret, så fingrarna inte somnar när du cyklar. Cykelhandskar av god kvalitet ger ett bra stöd och gör också att dina händer inte blir trötta eller ömma efter en lång tur på cykeln.

Cykelhandskar finns med både korta och långa fingrar. Många cyklar med de korta på sommaren, eftersom du kan ha handskar på som ger stöd och komfort men samtidigt får luft till fingrarna. De långa används vår och höst samt av dem som cyklar hela året runt. Här är det en fördel att ha vinter-cykelhandskar för att hålla värmen bättre när det blir riktigt kallt.

Något som gör cykelturen riktigt kall är när dina fingrar fryser. Vind samt vatten gör det också kallt för fingrarna och därför är det bra att ha ett par handskar som är vind- och vattentäta, till de dagar då vädret inte visar sig från sin bästa sida.

Cykelkläder till alla slags väder

Inom cykling finns det en massa extra utrustning, både till dig och din cykel, som gör det hela roligare.

Bland annat kan du få många sköna kläder, som ger en behaglig kroppstemperatur oavsett om det är varmt eller kallt.

Svettunderkläder rekommenderas

Svettunderkläder kan i många tillfällen vara bra till både varmt och kallt väder, så oavsett temperaturen ska du alltid ha en tröja på dig när du ska cykla. När du ger allt på din cykeltur och svettas så är det en stor fördel att ha kläder med en svettransporterande effekt, så du enkelt kan bli av med värmen.

På kalla dagar kan det vara nödvändigt att ha varma underkläder, som ger extra värme och samtidigt håller huden torr, så du inte blir fuktig under.

Svettunderkläder och termo-underkläder i god kvalitet har en bra passform, sköna material och leder bort svett från kroppen, så du hela tiden håller optimal temperatur.

Svettunderkläder är självklart även väl ämnade till många olika idrottsgrenar, som t.ex. löpning.

En bra cykeltröja

När du ska titta efter en ny cykeltröja så är det bra att vara extra uppmärksam på hur bra den ventilerar på ryggen. När du svettas kommer ryggen ofta vara ett av de ställen där du svettas mest och det idealiska är därför att din cykeltröja är tillräckligt ventilerande, för att tränga bort svetten.

Om du ofta cyklar lite längre turer så är det en fördel att leta efter en tröja med fickor bak. På det sättet kan du alltid ha ett mellanmål med på cykelturen, så du inte får för lågt blodsocker på vägen.

Du kan få cykeltröjor med eller utan ärmar, i olika längder. Materialet, alltså tyget som tröjan är tillverkad av, kan variera i både kvalitet och tjocklek. En lätt tröja eller en kortärmad är alltid att föredra under de varma månaderna, medan de kraftigare väljs under vintermånaderna.

Cykeltröjor bör sitta nära kroppen, så den ger minsta möjliga vindmotstånd och inte fladdrar för mycket i vinden. En cykeltröja finns i både herr- och dammodeller, medan andra är unisex. Modellerna till kvinnor är oftast lite mer figursydda och sitter därför åt med än den mer kantiga formen, som en herrmodell ofta har. Utöver detta kan du överväga hur mycket det betyder att cykeltröjan är vind- och vattentät.

Var upppmärksam på, när du köper cykeltröjor, att storlekarna kan variera hos olika producenter. Vi rekommenderar därför att du alltid läser storleksguiden för den enskilda produkten.

När det lilla extra kan göra stor skillnad

En väst kan verkligen göra skillnad under vår och höst, då det kan vara svårt att hitta rätt kläder. En cykelväst kan alltid användas till utomhusaktiviteter.

En väst är speciellt populär till det svenska klimatet, eftersom vädret snabbt kan skifta. I takt med att du blir uppvärmt ordentligt så kan det vara skönt att ta av sig lite kläder, som är enkla att ha med och inte tar för mycket plats.

En cykelväst kan ha många olika funktioner och det är självklart alltid bra att fundera över när man har mest användning av den.

Du kan få en tunn cykelväst, som bara ger lite extra värme, och vissa västar skyddar mot vind medan andra är både vind- och vattentäta. Det beror självklart på ditt behov vilken du ska välja.

Dessutom finns det idag cykeljackor/-västar där du kan ta och på ärmarna, allt efter väder. Det betyder att du faktiskt får en långärmad tröja eller jacka, som kan förvandlas till en cykelväst när du tar av ärmarna. Dessa jackor/västar är en stor fördel att ha de dagar när det ser ut att dra ihop sig till regn eller vinden kanske är lite kylig, utan att det är så kallt.

Kalla ben är lika med stelare ben

Benvärmaren har blivit riktigt populära och kan många gånger vara fantastiska att ha med sig. Benvärmare tar inte så mycket plats och kan enkelt tas av och på, beroende på temperatur och hur mycket det blåser.

Många cykelryttare cyklar oftast i shorts, även om vädret kanske egentligen kräver ett par långa byxor. Då riskerar man lätt att benen blir kalla och känns stelare.
Om du har kalla ben så kan du inte trampa lika kraftigt i pedalerna och därmed inte få samma fart, som om dina ben var varma.

Benvärmare ger inte stöttning till benen utan gör att dina ben inte blir för kalla under cykelturen. Om du vill ha stöttning till t.ex. knän så bör du titta efter ett knäskydd eller liknande.

Regnkläder

Om du är en av den som inte ser dåligt väder som ett hinder för att komma ut på cykeln, så är regnkläder nästan oumbärliga.

Regnkläder har ofta ett rykte om att vara obehagligt att ha på när man motionerar, eftersom huden inte kan andas i det. Fast om du köper regnkläder av god kvalitet, som är ämnade för att t.ex. cyklar i, kommer din upplevelse av regnkläder säkert ändras.

Regnkläder ska självklart kunna andas för att du ska kunna stå ut med att ha det på. Du ska inte välja regnkläder som är helt vattentäta; om vattnet inte kan komma in så kan det inte heller inte komma ut. Då blir du fuktig, eftersom huden inte kan andas. Bra regnkläder ska självklart kunna hålla så mycket vatten ute som möjligt, men fortfarande kunna andas.

Många tröjor och jackor har en vattenavvisande yta, som ofta räcker, men det svenska vädret har många dagar med mer regn än en sån cykeltröja/jacka kan klara.

Regnkläder har olika grader av vattentäthet, vilket du kan se på vattenstänk-trycket. Det ger en indikation på hur mycket vatten dina regnkläder kan hålla för. För att dina regnkläder ska kunna kallas 100% vattentäta ska de kunna tåla ett vattenstänktryck på 5000 mm. Fast detta är långt ifrån tillräckling, om du vill cykla en riktigt regnväders-dag. Välj gärna regnkläder med ett vattenstänktryck på ända upp till 15- 20 000 mm för att kunna hålla vattnet ute.

Tvätta cykelkläderna rätt

För att förlänga cykelklädernas hållbarhet och töjbarhet så rekommenderas det att följa tvättanvisningarna på kläderna.
Fast det är alltid en fördel att tvätta kläderna så skonsamt som möjligt, även om det står något annat på tvättrådet.

Torktumlare ska du helst undvika, eftersom det är tufft för kläderna och speciellt töjbarheten kan förstöras.

Du svettas ofta i dina cykelkläder och eftersom det används gång på gång så kommer det att lukta lite, trots regelbunden tvätt. För extra effektiv tvätt av kläderna så använd ett tvättmedel som är ämnat för träningskläder.

Sporttvättmedel är speciellt designad till att ta bort dålig lukt och samtidigt milt tvätta kläderna, så färgerna på dina cykelkläder även hålls fina och intensiva.

Tvätta dina cykelkläder i så låg temperatur som möjligt. Ju varmare vatten, desto mer slitage på kläderna. De flesta tvättmedel idag kan tvätta rent vid endast 30 grader.

Tvätta kläderna efter behov. Dina cykelkläder behöver inte tvättas efter varje cykeltur. Om kläderna är smutsiga eller luktar, så ska det självklart tvättas.