Frakt från 59 SEK 365 dagars returrätt

Vilken cykelhjälm ska du välja?
Läs denna guide och köp rätt cykelhjälm

 

Innehållsförteckning

 

  1. Vem uppfann cykelhjälmen?
  2. Vad kostar en cykelhjälm?
  3. Hur många använder cykelhjälm?
  4. Hur länge håller en cykelhjälm?
  5. Hur gammal får en cykelhjälm vara?
  6. När ska man byta ut en cykelhjälm?
  7. När får babyn använda cykelhjälm?
  8. Varför ska man använda cykelhjälm?
  9. Hur ska cykelhjälmen sitta?
  10. Hur mäter man cykelhjälmens storlek?
  11. Vilken cykelhjälm ska jag välja?
  12. Vilken cykelhjälm till mtb?
  13. Vilken cykelhjälm till racer?
  14. Vilken cykelhjälm till baby och barn?

 

 

1. Vem uppfann cykelhjälmen?

Det är lite osäkert vem som uppfann cykelhjälmen. De första cykelhjälmarna var ett slags hårnät i läder och vad därför inte särskilt effektiva. Senare tillverkade man några hjälmar med ett skal av metall men de var väldigt tunga och varma att ha på. I början av 70-talet började man att tillverka hjälmar i hårdplast, som användes i cykellopp. Först i början på 90-talet började man att tillverka de hjälmar vi använder idag. De har ett ytterskal av ett hårt plastmaterial och ett innerskal av mjukt skum. Moderna cykelhjälmar har också bra ventilation och är därmed bättre hygieniskt sett.


2. Vad kostar en cykelhjälm

Det korta svaret är från c:a 150 kr och upp till 2 000 kr. Priset på en cykelhjälm varierar mycket och som med så mycket annat, så följs pris och kvalitet ofta åt. Behovet för en cykelhjälm spelar också in när du tittar på pris. Om du kör cykellopp på en hög nivå så köper du förmodligen en dyr variant på upp till 2 000 kr. Om man cyklar på den nivån så sker ett eventuellt fall i hög fart och just därför är det viktigt att ha en hjälm av högsta kvalitet. I den billiga nivån har vi istället barnhjälmar. De är också säkra men byggda för barn, som ju inte faller i samma hastighet som en elit-cyklist och om olyckan är framme så faller de heller inte så tungt.


3. Hur många använder en cykelhjälm?

Den senaste statistiken visar att omkring 25% använder cykelhjälm. Delar man upp det i åldersgrupper så är det generellt de yngsta barnen som är bra på att cykla med sina hjälmar. I åldersgruppen under 6 år så har hela 94% hjälm och i åldrarna 7-12 år så använder 78% hjälm. Däremot sjunker talet bland 13-14 åringar till c:a 29%.

(Talen är från Apoteket.se och Svenska cykelsällskapet)


4. Hur länge håller en cykelhjälm?

Det är delade meningar om hur länge en cykelhjälm håller. Några test visar att bland annat solens UV-strålar försvagar hjälmens ytterskal och att en hjälm därför bara håller i 5 år. Om du cyklar mer sällan så menar vi däremot att en hjälm håller mycket längre. Det finns dock ett undantag och det är om du kommer till skada och slår i hjälmen i asfalten. En hjälm som har fått ett hårt slag kan vara så skadad att den ska bytas ut även om det inte är allvarliga, synliga skador.

Så vår rekommendation är att om man råkar ut för en olycka så ska man byta ut hjälmen för säkerhets skull.


5. Hur gammal får en cykelhjälm vara?

Mellan tummen och pekfingret: 5-10 år, allt efter hur mycket du använder den. Som beskrivet i avsnittet ovanför så kan en hjälm bli försvagad av solens UV-strålar, så allt efter hur mycket du använder den så kan den hålla 5-10 år. Något helt annan är hygienen. Om du använder din hjälm varje dag eller kör antingen race eller mountainbike, så håller en hjälm oftast bara 1 till 2 år, eftersom vanligt slitage samt svett och annan smuts sätter sig i hjälmen.


6. När ska man byta ut en cykelhjälm?

En cykelhjälm ska bytas ut om den har fått ett kraftigt slag i förbindelse med en olycka. Även om hjälmen utåt sett bara har ytliga skrapmärken och rispor så kan skalet ha gått sönder så mycket att den går sönder vid minsta slag. Då hjälper den ju inte mycket om olyckan skulle vara framme igen.

Om den inte har fått slag eller rispor så håller den oftast i 5 till 10 år, beroende på hur mycket du använder den.


7. När får babyn använda cykelhjälm?

När barnet kan sitta själv, så kan du sätta på din baby en cykelhjälm. Det är oftast från 9-10 månaders ålder. Vi rekommenderar dock att bara cykla kort turer eftersom det kan vara tungt för babyns huvud och nacke att ha en baby-cykelhjälm på.


8. Varför ska man använda cykelhjälm?

Enligt lag så ska alla barn under 15 år använda cykelhjälm när de cyklar, men från 15 år och uppåt finns det inget krav på att man ska använda cykelhjälm. De flesta är däremot eniga om att är en bra idé samt att det minskar risken för huvud- och hjärnskador. Det finns några få undersökningar som säger det motsatta nämligen att det tillkommer fler skador i takt med att fler använder cykelhjälm. Oftast är dessa statistiker baserat på tal som inte jämförs med dem som visar en samtidig stigning av antalet cyklister.


9. Hur ska cykelhjälmen sitta?

En cykelhjälm ska, för att fungera korrekt, sitta mitt på huvudet. Framkanten av hjälmen ska sitta parallellt med ögonbrynen och sitta så pass spänd att den rör sig när man rynkar pannan. När den är spänd under hakan ska man kunna få in två fingrar mellan hakan och spännet utan att det stramar för mycket.


10. Hur mäter man cykelhjälmens storlek?

En cykelhjälms storlek är angiven i cm och det är ett invändigt mått. Så om ditt huvud mäter 60 cm, så ska du hitta en hjälm i storlek 60.


11. Vilken cykelhjälm ska jag välja?

Du ska välja den som passar till ditt behov. Det finns ett par faktorer som spelar in, när det gäller att välja den rätta cykelhjälmen. Om den ska användas till vanlig transport så finns en hjälm-typ. Om du kör mountainbike eller race så är det helt andra typer av hjälmar som du ska använda. Om vi bortser från barnhjälmar och hjälmar ämnade för triathlon eller tempolopp, så kan vi dela in hjälmarna i 4 grupper: MTB, Racer, City och Skate.

En mountainbike-hjälm är kännetecknad av att den täcker huvudet väl och har en skärm fram som skyddar mot sol, lera och grenar. En racerhjälm är mer aerodynamisk och ”hal” på ytan. City och skatehjälmar hamnar nästan under samma kategori och är, utöver det säkerhetsmässiga, också gjorda för att vara snygga och moderna.

Så du ska alltså först och främst välja din cykelhjälm utifrån vilken typ av cykel du kör och därefter utifrån utseende, färg och pris.


12. Vilken cykelhjälm till mtb?

En MTB-hjälm ska vara enkel att rengöra och ha bra ventilation. Den ska ha en skärm fram som kan skydda mot sol, vatten och grenar. I stort sett alla MTB-hjälmar uppfyller dessa krav så ofta är det en fråga om färg, stil och pris.


13. Vilken cykelhjälm racer?

Om du kör racercykel så är det viktigt att välja en hjälm som är aerodynamisk. Vikten spelar också in eftersom man ofta sitter på cykeln under en längre tid åt gången och därmed kan bli trött i nacken om hjälmen är för tung.


14. Vilken cykelhjälm till baby och barn?

När du ska köpa en hjälm till baby eller barn, så är det självklart viktigt att den passar storleksmässigt. Fast du ska också vara uppmärksam på hjälmens vikt. Baby och små barn har inte så stark nackmuskulatur och det kan därför vara tungt för dem att bära en hjälm på huvudet som är allt för tung. För att hitta den rätta storleken ska du använda ett måttband. Mät omkretsen på huvudet, från öra till öra, över mitten av pannan (om du inte har ett måttband så kan du mäta med ett snöre, som du sen mäter med en linjal).

Cykelhjälmar sträcker sig över flera storlekar, så om ditt barns huvud mäter t.ex. 50 cm och den hjälm du är ute efter finns i storlekarna 48-52 och 50-54, så är det som utgångspunkt bäst att välja den största modellen. De flesta hjälmar kan nämligen spännas in i nacken, så den sitter ordentligt fast. Eftersom barn växer snabbt så vore det synd att växa ur en hjälm nästan direkt.

Vi säljer cykelhjälmar
Vi har över 500 olika cykelhjälmar till MTB, vardag, race, triathlon och givetvis till både barn och vuxna. Se vårt utbud av cykelhjälmar här.