merinoull

Därför älskar vi merinoull

 • Merinoull kliar inte som traditionella ullprodukter, eftersom fibrerna har en mycket finare struktur.
 • Merinoull har en mycket bra temperaturreglerende effekt. Detta beror på att merinoull har otroligt fina och krulliga fibrer, som skapar isolerande luftfickor i ullen. Det är bl.a. även därför ullen är ämnad till användning året runt.
 • Merinoull har goda antibakteriella egenskaper. Det beror på att ullen absorberar fukt och svett i fibrerna och att svett samt fukt därför inte kommer i direkt kontakt med kroppen och dess bakterier.
  Det gör merinoull särskilt väl ämnad till underkläder, sockor och andra textiler, som har direkt kontakt med kroppen.
 • Merinoull kan absorbera upp mot 33% av egenvikten, utan att det känns vått.
  Därför är ullen fortfarande isolerande och varm, även i vått tilstånd.
 • Merinoullens fibrer innehåller keratin, som har en brandhämmande effekt.
 • Merinoullens fibrer ger dig en högt skydd mot solens UV-strålar.
 • Merinoull-fibrer håller färgen bra och bleks inte som andra textiler vid tvätt.

Vad är merinoull?

Merinoull är en mycket tunn och mjuk ull, som skiljer sig från vanlig ull genom att ha otroligt mjuka och tunna fibrer. Merinoullens fibrer är dessutom krulliga, vilket skapar små fina luftfickor mellan fibrerna, som har en mycket bra temperaturreglerande effekt, som inga andra textiler kommer i närheten av att uppnå. Det är just det som gör merinoullen speciellt väl ämnad till att användas året runt, samt därför den älskad av både friluftsmänniskor och idrottare över hela världen.

Till skillnad mot fibrerna i syntetiska kläder så ha merinoullen förmågan att generera värme även när det är vått. Du behöver därför inte oroa dig för att bli kall under dina små pauser vid friluftsaktiviteter, cykling och löpning, eftersom luftfickorna sparar på värme.

Var kommer merinoull från?

Merinofår är en speciell ras får som härstammar ända tillbaka från Medeltiden. Rasen kommer ursprungligen från Spanien men har sedan 1700-talet spridits sig över världen.
Idag är det framför allt Australien och New Zeeland som står för den primära uppfödningen och därför är det ofta därifrån merinoullen i våra kläder kommer.

Den största skillnaden mellan den traditionella ullen och merinoullen

Merinoullens fibrer mäts i enheten mikron, som mäter fibertjockleken i diameter.
Ju lägre mikro-värde, desto finare är ullen och dess struktur av fibrer.

Merinoullens värde ligger oftast mellan 17 och 23 mikron och har en genomsnittlig fibertjocklek på 0,002 mm. Detta är också anledningen till att merinoullen inte sticker eller kliar, som vanlig ull har en tendens att göra. Tumreglen är att textiler med ett mikro-värde under 28 oftast och för de flesta känns skön mot huden. Det kommer alltid vara individuellt hur vi reagerar, men merinoullens värden är så låga att det är få som får irriterad hud av produkterna.

Därför blandas merinoull ofta med andra material

Rätt ska vara rätt. Ullen är dessvärre inte det mest slittåliga materialet på marknaden och därför blandar man ofta in andra material, för att kompensera detta. Ofta är det nylon, polyester, lycra eller viskos, för att stärka kvalitén och ge en bättre passform till textilet. Elastan användas också ofta ihop med ull. Det beror på att man vill få en bättre passform och komfort, eftersom detta minskar risken för blåsor och veck under foten eller mot övrig hud.

När man blandar produkter med ull ser man ofta till att ullen kommer i kontakt med huden, medan konstfibrerna är de yttre ramarna på textilen. Du kommer däremot stöta på produkter där konstfibrerna är innerst medan ullen är det yttersta lagret. I dessa tillfällen är det oftast vanlig ull och inte den mjuka merinoullen, eftersom detta görs för att skydda huden mot det kliande materialet.

Torktiden är också en viktig faktor när fibrerna kombineras. Det beror på att ullen i ren form har en lång torkningstid, vilket är opraktiskt för ett material som inte tål torktumlare.

Vilken typ av merinoull bör du välja till årstiden?

Trots merinoullens många goda egenskaper så är det skillnad på textiler i merinoull. Den största skillnaden hittar du i intensiteten av merinoull, som delas in i antal gram per kvm.
Nedanstående tabell ger en bra indikation på vilken intensitet som passar till årstiden:

 • 120-150 g/kvm – Tunn kvalitet, som passar till varma och mycket varma dagar
 • 150-170 g/kvm – Mycket lätt kvalitet, som passar till användning året runt
 • 170-200 g/kvm – Passar till användning året runt, men ger mer värme än 150-170 g
 • 200-300 g/kvm – Tjock kvalitet, som passar till de kallare månederna på året
 • 300 g/kvm och uppåt– Tjock kvalitet, som passar till användning under vinterns kallaste måneder

Ovanstående tabell är bara en vägledning, eftersom det aldrig kan bli fel med ull p.g.a. att de temperaturreglerande egenskaperna är så bra. Ullen samarbetar automatiskt med kroppen, för att skapa den rätta temperaturen för dig. Du ska därför aldrig vara nervös över att investera i ett set skidunderkläder eller ullsockar.

https://www.newzealandmerinoandfabrics.com/blogs/news/which-merino-wool-fabric-weight-do-i-need-for-each-season

 

Tvätt och skötsel av merinoull

Trots att merinoull är både vatten- och smutsavvisande bör ull som är i beröring med huden ändå tvättas regelbunder. För att behålla merinoullens goda egenskaper är det viktigt att alltid följa tvättråden på din produkt.

Här följer en vägledande guide för tvätt av ull/merinoull:

 • Tvätta ALLTID på ullprogram, eftersom ull är känsligt mot centrifugering och för många varv i maskinen (30 eller 40 grader)
 • Använd ALLTID tvättmedel ämnat för ull, för att bevara och skydda merinoullens mjuka fibrer
 • Använd aldrig sköljmedel, eftersom det förstör ullens fina fibrer
 • Tål inte torktumling-häng det i stället

Mycket av den senaste tidens ull har fått behandlingen "Superwash", som gör ullen tvättbar i 40 grader. Detta är mycket praktiskt när du ska tvätta sockar och underkläder. Fast det är alltid viktigt att läsa vad som står på tvättanvisningen på din produkt.

Om du har en favorittröja eller jacka av ull, så behöver du faktiskt inte tvätta den så ofta. Häng hellre ut den i friska luften, under tak eller liknande, så kommer den snabbt bli ren och fräsch igen.

Se våra läckra produkter med merinoull

Om du har blivit nyfiken på produkter av merinoull, så kan du hitta dem på vår hemsida. Vi har ett fint utbud av produkter i merinoull, som innehåller både skidunderkläder, sockar, T-shirts, handskar, halsdukar, boxershorts samt ullunderkläder till både dam och herr.
Bland vårt läckra utbud av ullprodukter kommer du hitta väletablerade märken som Sensor, Ulvang, Assos, Odlo, GripGrab och Mons Royal. Samtliga märken är kända för en hög kvalitetsnivå och läcker komfort.