Frakt från 59 SEK 365 dagars returrätt

MIPS cykelhjälmar - vad betyder MIPS?

Du har kanske stött på begreppet MIPS i samband med cykelhjälmar, men vad betyder MIPS och är det något du ska titta efter på din nästa cykelhjälm? MIPS betyder ” Multi-Directional Impact Protection System” och kort förklarat betyder det att hjälmen har ett system som skyddar från alla vinklar. En klassisk cykelhjälm är tillverkad i två lager, som sätts ihop utan att de kan röra sig oberoende av varandra. En cykelhjälm är designad för att skydda och stå emot det tryck som uppstår direkt in i hjälmen men i de allra flesta olyckor där en cyklist är inblandad träffar hjälmen asfalten i en spetsigare vinkel, snarare än i en 90 graders vinkel. Se bilden nedan.

 

Källa: mipsprotection.com

 

Din hjärna ligger i en vätska och kan flytta sig en aning. Det är utifrån detta faktum som man har utvecklat MIPS-systemet, som är ett extra lager i hjälmen. Detta gör att det yttersta lagret kan flytta sig 10-15 mm i förhållande till det innersta. Det kan vara svårt att förklara, men är illustrerat i videon längre ner.

Mips-systemet är uppfunnet i Sverige och det är vetenskapligt bevisat att hjälmar med MIPS kan absorbera samt reducera slag och stötar från den roterande energi som överförs till hjärnan vid en stöt.

 

”I en hjälm med MIPS Brain Protection System (BPS) är skal och liner åtskilda med ett Low Friction lager. När en hjälm med MIPS Brain Protection System är utsatt för en vinklad inverkad gör det låga friktions lagret att hjälmen glider i förhållande till huvudet. MIPS är designad för att öka skyddet i hjälmen mot rotationsrörelser. Rotationsrörelsen är en kombination av rotationsenergi och rotationskraft, som bägge påverkar hjärnan och ökar risken för mindre och allvarliga hjärnskador. MIPS BPS har vetenskapligt bevisats att minska rotationsrörelse när den monterats i en hjälm, genom att absorbera samt ändra rotationsenergi och stötar som överförs till hjärnan.”
Källa: mipsprotection.com

 

MIPS-systemet finns i många typer av hjälmar, som skidhjälmar, ridhjälmar och naturligtvis även cykelhjälmar. MIPS-systemet har blivit mycket utbrett de senaste åren och i årets (2017) Tour de France såg man flera cykelryttare bära hjälmar med MIPS-systemet.

 

Cykelhjälmar med MIPS Protection

Här under kan du se ett urval av våra cykelhjälmar med MIPS. Om en cykelhjälm har inbyggt MIPS-system, så framgår det alltid i vår produkttext. Om du har frågor om MIPS eller om du är tveksam över om din hjälm har MIPS, så är du välkommen att kontakta vår kundservice på info@atredo.se - tel: 0410 35 01 88

 

 

Barnhjälmar med MIPS protection

Abus Youn-I MIPS - Cykelhjälm - Svart
Om du vill vara rädd om ditt barns huvud så bör du överväga denna Abus Youn-I cykelhjälm med MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Hjälmen är designad till att klara stötar och fall i vinklar utöver de vanligaste…
Abus | SKU: AB388-SX
SEK 1 005,00
Begränsat lager

MTB-hjälmar med MIPS

Racerhjälmar med MIPS