Frakt från 59 SEK 365 dagars returrätt

Cykelhållare till bilen

Om du ska transportera din cykeln från ett ställe till ett annat, så kan den vara nödvändigt med en cykelhållare, där du kan sätta cykeln bak på bilen.

 

En cykelhållare, ett cykelstativ eller cykelupphängning.
Det kallas många saker och betyder egentligen olika saker. Ändå använder vi ofta dessa ord om samma produkt. En produkt som gör det möjliggt att ha med cykeln när du kör bil, utan att pressa in cykeln bak i bilen.

 

Du kan få en cykelhållare eller ett cykelstativ till nästan alla slags bilar, oavsett om du har dragkrok eller inte. Du kan sätta cyklarna på taket och de kan hänga bak på bilen.

 

Innan du köper din cykelhållare så är det bra att tänka över vilket behov du har när det gäller att transportera din cykel.
Ju längre du kör, desto mer stabil cykelhållare eller cykelstativ bör du gå efter. Du kommer märka att cykeln sitter mycket bättre fast och du behöver inte vara nervös över om cykeln sitter och skramlar runt bak på bilen. Däremot kan ett litet, lätt cykelstativ vara mycket praktiskt och smart när det ska gå snabbt och man inte ska så lång.

 

Det finns cykelhållare i många olika modeller och märken. Prisklassen ligger på så lågt som ett par hundra kronor till runt 5000:-. vilket tydligt visar den stora skillnaden som är på funktionalitet och kvalitet. Det är alltid bra att se till så du kan låsa fast din cykel, så risken för att cyklarna blir stulna minskar väsentligt.

Cykelhållare till dragkrok

 

En cykelhållare/ett cykelstativ/cykelupphängning till bilen som ska sättas på dragkroken är den mest kända cykelhållaren.
Det är som regel otroligt enkelt att montera hållaren på draget, vilket för de flesta gör det överskådligt att ta med cykeln på bilen. Dessutom passar en cykelhållare till dragkroken till de allra flesta bilar som har dragkrok. Om du går över på modellen som ska sättas på bakluckan så kan du vara begränsad av bilens bakände, som kanske inte passar till att ha med cyklar.

 

Det är den ultimata lyxvarianten av cykelhållare som gör det möjligt att hänga cykeln på bilen och fortfarande komma åt bagageutrymmet. Den riktigt smarta cykelhållaren kan tippas, så du snabbt kan komma åt bagageutrymmet utan att ta av cyklarna först.
Det krävs givetvis en viss kvalitet och materialstyrka att kunna tippa upp till fyra cyklar åt gången och du får därför en lite tyngre cykelhållare än några av de andra modellerna. Dessutom har denna cykelhållare en tendens att ta ganska mycket plats i bagageutrymmet. Så om det oftast är till de kortare turerna som du behöver ett stativ som kan hålla din cykel på bilen, så rekommenderar vi en mindre och inte lika kraftig cykelhållare.

 

Trots att cykelhållaren är stor och kraftig så går det snabbt och enkelt att montera hållaren på dragkroken och därefter montera cykeln. På dessa lyxmodeller inom cykelhållare är det värt att namn att du ofta får lyse och hållare till nummerplåten med på köpet och den är därmed 100% utrustad när det gäller säkerhet.

 

Den mest prisvänliga och enklaste cykelhållaren är den vi kallar saxmodellen och som vissa även kallar cykelstativ. En otroligt smart och lätthanterbar cykelhållare, som varken tar så mycket plats i bagageutrymmet eller väger så mycket.
Cyklarna spänns snabbt och enkelt fast på upphänget bak på bilden. Du ska vara uppmärksam på att spänna fast cyklarna ordentligt på denna modell, så du inte ska justera den halvvägs, för att cykeln har skakats loss lite.
Det är en bra modell till dem som bara vill ha något enkelt och funktionellt till ett bra pris. De flesta som använder denna enkla saxmodell är oftast de som endast kör korta turer med cyklarna bak på bilen.

Behöver du en cykelhållare till 2 cyklar?

 

Om du letar efter en cykelhållare till bilen så är det flera saker du bör ta ställning till innan du genomför ditt köp.
Först och främst är det nödvändigt att värdera ditt behov och storlek på cykelhållare.

 

En cykelhållare till 2 cyklar är, som utgångspunkt, ämnad till två cyklar, men om du kör mountainbike och har 2 cyklar med mycket kraftig ram kan det vara nödvändigt att uppgradera till en cykelhållare ämnad till 3 cyklar, för att se till att båda får plats. Här bör du även vara uppmärksam på vikten, eftersom en cykelhållare alltid har en begränsad lastförmåga.

 

Det kan också vara något med cykelns ramform som ger utmaningar, i förhållande till hur många cyklar du kan ha på cykelhållaren. Se om det står något i specifikationerna som skulle indikera att du ska gå upp en storlek, eller om cykelhållaren är designad till alla slags cyklar.

 

Om du använder cykelhållaren till en tur och har packning med i bagageutrymmet, så är det praktiskt med en cykelhållare med tippfunktion, som gör det möjligt att öppna bagageluckan, utan att montera av cykelhållaren först. Det är både smart och praktiskt. Om du använder din cykelhållare ofta, så kan det vara bra med en lätt cykelhållare. Det skonar din kropp och gör det enklare att montera cykelhållaren.

 

En cykelhållare till två cyklar är helt perfekt till er som ofta tar på cykelturer eller till familjen där barnen ska köras till skolan med deras cyklar.

 

Se hela vårt utbud av cykelhållare här

Är du ute efter en cykelhållare till 3 cyklar?

 

Om du behöver en cykelhållare till 3 cyklar så bör du givetvis också göra vissa överväganden, som vid cykelhållare till 2 cyklar, innan köp.

När man är uppe i en cykelhållare till 3 cyklar så börjar vikten på cykelhållaren på allvar ha betydelse. Speciellt när cykelhållaren ska monteras av och på.

En cykelhållare till tre cyklar är mycket väl ämnad till cykelryttaren som tar på tur eller till cykellopp med vännerna. Den är samtidigt även mycket bra när dina eller dina barns cyklar ska transporteras från A till B.

Om du redan har en cykelhållare till 3 cyklar så har du möjligheten att köpa en adapter till en fjärde cykel, om behovet skulle uppstå. Detta gäller dock bara vissa modeller, men kan vara värt att kolla upp innan du investerar i en helt ny cykelhållare.

 

Letar du efter en cykelhåller till 4 cyklar?

En cykelhållare till 4 cyklar är en av de största på marknaden och här börjar vikten på allvar vara något man tänker på innan köp. Cykelhållaren passar bra till fyra vanliga cyklar eller fyra racercyklar.
Om du behöver transportera 4 större mountainbikes så bör du läsa cykelhållarens specifikationer noga, eftersom det inte är alla cykelhållare passar till de kraftigaste mountainbike-ramarna.

Cykelhållare till 4 cyklar används ofta av cykelryttare som tar en tur tillsammans med vännerna eller familjen, som vill ha med cyklarna när de åker på semester.

 

Behöver du en cykelhållare till bil utan dragkrok?

Cykelhållare till din baklucka
Har din bil ingen dragkrok? Du kan vara lugn, för möjligheterna är många.

Det finns en rad cykelhållare som monteras direkt på bilens baklucka och passar till de allra flesta sedan- och kombi-modeller på marknaden (förutsatt att bakluckan inte endast är av glas).

Under var produkt ser du en beskrivelse, som ger dig svar på om den passar till just din bil. Med en cykelhållare till bakluckan kan du t.o.m. ha sån tur att den sitter så högt på din bil att du inte behöver en extra nummerplåt, eftersom cykeln placeras över den existerande.
Om du inte ska investera i en ny nummerplåt, så blir denna modell redan billigare än cykelhållare till dragkrok.

När du ska montera en cykelhållare på bakluckan så är det alltid bra att vara försiktig, så du inte repar bilen. När du ska sätta spännen på bilen, som kan vara vassa, så rekommenderas det att du är försiktig. Speciellt i början krävs det lite mer uppmärksamhet men när du har monterat den ett par gånger på bakluckan, så vet du var dessa spännen sitter bäst och kan snabbt och enkelt sätta på cykelhållaren, utan att orsaka skråmor.

Precis som med andra slags cykelhållare finns dessa också i olika prisklasser och storlekar. Ju dyrare cykelhållare du köper, desto mer kvalitet och fler funktioner får du.

 

Cykelhållare till tak och takräcke

Att få upp cykeln på taket kan kanske verka lite mer besvärligt, eftersom det inte bara är att kasta upp cykeln.
Först ska du montera din cykelhållare på bilens takräcke, vilket ofta är mer avancerat än med de andra modellerna. Å andra sidan kan du köra runt med cykelhållaren på taket, om du ändå ska använda den ofta. Den sitter inte i vägen när den sitter på taket och du kommer därför inte vara begränsad, när det gäller bagageutrymmet i bilen, som du blir med vissa andra cykelhållare.

En cykelhållare till bilens tak ligger oftast i en överkomlig prisklass, som de flesta har råd med. Det krävs däremot att bilen har takräcke från början. Om den inte har det så kan de monteras för runt 1000:- och blir därmed ett dyrare nöje. Det kan vara den enda lösningen som fungerar till din bil, om du inte har dragkrok, eftersom din bil kan ha en form som gör att du inte kan sätta en cykelhållare på bakluckan.

När cykelhållaren väl är monterad på taket så är nästa steg att få upp cykeln. Här beror insatsen mycket på hur stor och tung cykel du ska ha upp. Ju tyngre och större cykel, desto svårare kommer det vara att få upp cykeln. Om du har en förhållandevis låg bil så behöver du inte lyfta cykeln så högt och det blir därmed enklare att få upp cykeln på taket. När cykeln väl kommit upp i hållaren så är det ganska enkelt att spänna fast cykeln, så det står stabilt.
Har du en forholdsvis lav bil, skal du ikke løfte cyklen så højt, og det vil dermed blive langt nemmere at få cyklen op på taget.
Når først at cyklen er kommet op i holderen, er det forholdsvis nemt at spænde cyklen fast så den står stabilt.

Tillbehör till cykelhållare

Även om du har en bra cykelhållare, oavsett om det är till montering på dragkrok, taket eller bakluckan, så kan du behöva extra utrustning för att få det säkraste och mest optimala skyddet till din cykel. Bagagestroppar och bagageremmar är bra till att hålla fast din cykel lite extra på cykelhållaren.
Om din cykel är av karbon så vet du att karbon är både dyrt och kräver en extra skonsam behandling, på grund av det sköra materialet. Du kan hitta extra skydd till just detta ändamål.
Om ditt behov med tiden ändras, kan du köpa adaptrar till vissa cykelhållare. Adapters gör det möjligt att öka från 2 till 3 cyklar eller från 3 till 4 cyklar på din existerande cykelhållare. Det är en enkel lösning, som är väsentligt billigare än att investera i en ny cykelhållare till bilen.
Körskenor är en skena som gör det enklare att få upp cykeln på cykelhållaren, på ett ergonomiskt sätt. På det sättet skyddar du hela kroppen mot tunga lyft och vridningar i ryggen. Körskenor påminner om en slags ramp, som vi känner igen från trappor, men som här är ämnad till cyklar.

Se hela vårt utbud av tillbehör till cykelhållare här

 

Cykelhållare till MTB

Speciellt MTB som är lite tjockare, både när det gäller ram och däck, kan ha problem med att sitta på den tilltänkta platsen. Om du vill köra med 2 cyklar så är det bra att köpa en cykelhållare till 3. På det sättet finns det mer plats och det blir enklare att få cyklarna att sitta ordentligt på hållaren.

MTB-cyklar har ofta en annorlunda form, som gör det svårare att få cykeln att sitta perfekt. Speciellt om din cykel har full suspension, så kan det vara vissa utmaningar med att få cykeln att sitta bra. De har nämligen en mycket annorlunda form än t.ex. en klassisk racer.

Test av cykelhållare till bilen
För att kunna välja vilken cykelhållare som passar bäst till ditt behov, så kan du på flera ställen se några tester, som visar och beskriver fördelar samt nackdelar med de olika cykelhållarna.

De flesta tester visar att om du vill ha komfort, kvalitet och hållbarhet så ska du inte nöja dig med en billig modell. Det är skillnad på prisklasserna, så du kan därför även värdera hur dyr och hur bra cykelhållare du vill ha.
Ett av cykelhållar-testen som gjorts visar inte bara att kvalitén är bättre, på de lite dyrare cykelhållarna, utan att du förmodligen även får en cykelhållare som är mycket enklare att montera samt har en mycket bättre bruksanvisning.

tests viser, at vil du gerne have komfort, kvalitet og holdbarhed, skal du ikke nøjes med en billig model. Der er forskel på prisklasserne, så du kan derfor også ud fra det parameter, vurdere hvor meget og hvor god en cykelholder du vil have.

En av de viktigaste sakerna som, enligt flera tester, visat sig vara en skillnad på en dyr och billig cykelhållare, är fastmonteringen av cyklarna. På de billigare modellerna verkar materialen inte så solida och cyklarna kommer därför snabbare sitta lösare på själva hållaren.

När det görs ett test av en cykelhållare så tittar man ofta på hur de är att förvara, när de inte används. Hur mycket plats tar de och hur enkla är de att flytta runt på?
Sen vill man gärna att ett test ska berätta hur enkelt det är att montera cykelhållaren på bilen.
Sist, men inte minst, är det självklart viktigt att testa hur stabilt en cykelhållare sitter på bilen. Det är inte en bra känsla att köra runt med 3 cyklar bak och se att de gungar från sida till sida.

Vad säger lagen om cykelhållare på bilen?

När du kör med din cykel på bilen ska du, som regel, ha en extra nummerplåt till att sätta på cykelhållaren, eftersom din cykel eller själva stativet skymmer den existerande.

Den enda cykelhållaren som inte kräver en extra nummerskylt är den när du har cykeln på taket.
Cykel på taket är däremot endast möjligt om du har takräcke på bilen.
På vissa bilar kan en cykelhållare till bakluckan också sitta högt, så att nummerplåten inte döljs, men det beror mycket på bilens bakände.

Din cykel ska vara ordentligt fastspänd, enligt anvisning på den enskilde cykelhållaren. Om inte cykeln har spänts fast ordentligt, kan du riskera att cykeln sitter och skramlar runt, samt i värsta fall skakas av stativet och ramla ner på vägen.

Cykelstativ och cykelupphängning -vad är skillnaden?

En cykelhållare till bilen förväxlas ofta med orden cykelstativ, cykelställ och cykelupphängning, som i verkligheten är tre andra produkter. Det kan därför ibland vara svårt att hitta det man söker.

Ett cykelställ är det man använder för att ställa in cykeln i. Vi känner ofta igen cykelställ som en rad hållare, där man kör in framhjulet mellan två stålringar. Ett cykelställ kan vara praktiskt där hemma, oavsett om man har 1 eller 4-5 cyklar, eftersom du snabbt kan ställa in cykeln i stället, utan att den välter. Ett cykelställ behöver inte ta så mycket plats, så det är en enkel lösning där du kan ställa upp dina cyklar på rad.
Ett cykelstativ är det vi även kallar arbetsstativ eller mekställ. Med andra ord ett stativ som håller dig cykel för att du ska komma åt bättre när du smörjer och reparerar. De finns i olika varianter av cykelstativ, som du kan arbeta vid och du får upp din cykel lite högre, så du står bättre. Ett arbetsstativ/mekställ hör hemma i en cykelverkstad, för att göra det enklare, roligare och snabbare att fixa sin cykel.

 

Cykelupphängning är det du använder till att hänga upp cykeln i. Oftast är det några krokar som hängs upp, så du kan få upp cykeln från marken. Det kan också vara en upphängning på väggen, som du kan hänga upp cykeln på. En cykelupphängning kan vara riktigt smart, eftersom du kan få bort cykeln från golvet, vilket gör att den inte är så mycket i vägen, när du inte använder den.

 

Om du egentligen letade efter ett cykelställ, cykelstativ, mekställ eller cykelupphängning, så kan du följa länken här.