De är våra ögonstenar och vi vill göra allt för att skydda dem. Därför ska man alltid se till att säkerheten är på plats, när de ger sig ut i trafiken på cykel. Oavsett hur gamla de är, så är säkerheten alltid viktig.
Många frågar sig själva: när är mitt barn gammalt nog att sitta i en cykelstol, ska jag ha cykelstol fram eller bak, vilken cykelhjälm ska jag välja etc. I denna artikel vill vi försöka guida dig, så du kan hitta det som passar till precis ditt barn och era behov.
När barnet sitter i en cykelstol, så ska de själv ha så många muskler i nacken så det kan hålla upp huvudet. Det kan de vid ca 8-9 månaders ålder. Fast det är självklart olika från barn till barn, så därför ska du som förälder själv värdera om det går.
Förutom att de ska kunna hålla upp hvudet själv, ska du vara uppmärksan på att du i början endast cyklar små, korta turer, eftersom det är jobbigt för en baby att sitta med cykelhjälm på. Det belastar deras nacke och därför ska du börja lugn och försiktigt.
Cykelstolar finns i många olika utformningar och kan sättas både fram och bak på cykeln. Utöver detta kan man även köpa cykelkärror, men vad ska man välja?
För det första ska man köpa en godkänd cykelstol. Det innebär att de har gått igenom ett strängt europeiskt säkerhetstest och därför bär kvalitetsstämpeln EN 14344 och TNO från Holland.
Därefter ska man se vilka behov man har och vad som passar bäst, i förhållande till barnet, eftersom en cykelstol kan placeras flera ställen på cykeln. Dessutom ska man alltid följa de monteringsvägledningar som producenten skickar med, samt följa de spännings-rekommendationer som anges. På det sättet får du det mest optimala skydd av ditt barn.
Fördelen med att ha en cykelstol fram på din cykel är att du kan hålla ögonen på ditt barn under hela cykelturen, plus att det är enkelt att prata med varandra. Därför är det väldigt många som använder t.ex. Yepp mini cykelstol till deras baby.
Mångaundviker att använda dem, eftersom barnet blir utsatt för väder och vind, men det går oftast att köpa till ett vindskydd. Det man ska vara uppmärksam på är att dessa stolar inte görs så stora som de som sitter bak. Det beror på att styret inte kan bära lika mycket vikt. Därför är det också barn från ca 8-9 månader och upp till runt 3 år som kan använda denna typ av cykelstol.
Det är många fördelar med att ha cykelstolen bak. Inte bara för barnet men även för dig. Barnet kommer sitta bekvämare, eftersom denna typ av cykelstol har både arm- samt ryggstöd och det är gott om plats. På grund av ryggstödet kommer barnet kunna luta sig tillbaka och därmed slappna av mer och vila sig.
Utöver detta kan cykelstolen bakpå även användas i de allra flesta tillfällen, till ett barn ända upp till runt 7 års ålder. Det gör att den kan användas under en längre tid, än en som är monterad fram. Det betyder också att du ska se till så den har bra justeringsmöjligheter, så du kan spänna fast barnet ordentligt. Det är inte bara bältet, utan även fotstöden som ska kunna justeras. Annars kommer inte en bäbis på ca 1 år kunna få optimal stöttning. Barnet har inte lika god sikt framåt men du har å andra sida bättre koll på din cykel när barnet sitter bak.
Se hela vårt utbud av cykelstolar till montering bak på cykeln
Yepp Maxi, Bobike och Polisport är några av de bästa och säkraste cykelstolarna på marknaden. Yepp Maxi har varit testvinnare, bl.a. på grund av dess användarvänlighet, att den har 5-punkts bälte samt att den är stöldsäker. Polisports har också kårats som testvinnare, eftersom den är billigare och har 5-punkts bälte och bra, höga armstöd.
Om du har flera barn, så kan det vara upplagt att skaffa en cykelkärra. Du kan självklart även använda den även om du bara har 1 barn. Var uppmärksam på när du köper en cykelkärra så maxvikt är angivet.
Med en cykelkärra kan du även ha med mer bagage än på en vanlig cykel och du har också bättre kontroll över din cykel. Oftast kan du använda cykelkärran som sulky och har därför två användningsmöjligheter.
Det har såklart gjorts massor av tester av cykelkärror. En testvinnare är Winther Dolphin XL. Utöver den extra höjden så är den lite smalare, så den är enklare att cyklar med samt inte tar så mycket plats på bredden. Dessutom har det haft högsta prioritet i denna modell varit att utveckla optimal säkerhet och komfort. Det finns gott om ben- och sittplats, som kommer uppskattas av dina barn. Den syns ocskå mer, på grund av reflexränder. Inte nog med att du kan ha med dina barn, utan det finns också ett bagageutrymme. Fast det finns givetvis många andra bra cykelkärror.
Om du väljer mellan den ena eller andra typen av cykelstol, så är det några saker du ska vara uppmärksam. Som t.ex.:
Cykelstolen ska ha fotstöd och remmar, så barnet inte kommer till skada, genom att få in foten i hjulet, samt att de får optimalt stöd.
Det ska finnas bälte, så barnet sitter fast ordentligt. De bästa bälten är H- eller Y-formade.
Montering av cykelstolen ska helst vara på cykelns ram, eftersom det är mycket säkrare än om den sitter fast på din pakethållare
Var uppmärksam på så cykelstolen passar till ditt barns ålder och vikt.
Utöver detta råder vi dig till att aldrig gå ifrån din cykel medan barnet sitter i cykelstolen. Det är inte säkert, eftersom cykeln lätt kan välta.
Ja det får hon, men hon ska ha fyllt 15 år. Det är viktigt att man håller denna regel, annars kan man få böter om polisen stoppar cykeln. Anledningen till att man ska ha fyllt 15 år, är att man anses gammal nog för att ha fysik nog och kontroll på cykeln.
Många barn och unga tycker inte att de behöver använda cykelhjälm, eftersom de har full koll på cykeln. De anser också att de kan förutse farliga situationer. Utöver detta förstörs frisyren och idag lägger barn och unga mer och mer vikt på utseendet.
De flesta trafikolyckor som involverar barn är cykelolyckor, så därför är det mycket viktigt att de också har cykelhjälm på dig. Det första steget man kan ta som förälder är att vara en god förebild och själv ta på sig cykelhjälm när man cyklar. För dessvärre förbinder många barn vuxenlivet med att välja bort cykelhjälmen. Det kan inte bli mer fel, eftersom den vuxna borde vara den förnuftiga och skydda sig själv.
När du ska köpa en cykelhjälm, oavsett om det är till dig eller ditt barn, så ska du alltid köpa en i rätt storlek. Det är inte bara för komfortens skull, utan även av säkerhetsmässiga orsaker. Det finns många olika utformningar och storlekar på hjälmar, så därför är det viktigt att du hittar den cykelhjälm som passar till just dig eller ditt barn. På det sättet är chansen också större att man använder den.
Det första man ska göra är att mäta sitt huvud, för att få rätt mått till hjälmen. Du placerar måttbandet runt ditt huvud, så det ligger ca 2 cm över ögonbrynen och något över dina öron. Det är självklart bra att mäta några gånger, så du kan vara säker på att du har fått rätt mått.
Om du eller ditt barn ligger på gränsen mellan två storlekar, så tycker vi det är bäst att ta den största storleken. Om det är ett barn så kommer det växa och då behöver du inte köpa en ny cykelhjälm så fort. Om det är till dig själv så får du plats till en mössa eller öronvärmare under.
Cykelhjälmen ska lltid vara CE-märkt och ha kvalitetsstämpeln EN 1078, som betyder att den är godkänd enligt europeisk standard. Fast det ska sägas att alla hjälmar som säljs i Sverige är godkända, eftersom man inte får sälja hjälmar som inte uppfyller kraven.
När du ska välja en cykelhjälm till en baby, så är det viktigt att du väljer en hjälm med förhållandevis rak nacke. Det beror på att de många gånger ska sitta i en cykelstol och då ska deras huvud och nacke inte vara i en onaturlig ställning. Utöver detta ska man även välja en cykelhjälm som inte väger så mycket, eftersom nackmuskulaturen inte är så stark på en baby.
En hjälm ger inte det optimala skyddet, om den inte sitter rätt på huvudet. Många skjuter hjälmen bakåt i nacken men det är inte meningen att det ska gå. Hjälmen ska sitta åt så mycket att det inte ska vara möjligt. Den ska sitta mer rakt på huvudet, så den täcker både bakhuvud, tinningar och panna. Utöver detta ska de remmar som går ner vid öronen samlas precis under öronen. När cykelhjälmen spänns ska du kunna få in två fingrar under remmen.
Kontrollera ditt barns hjälm med jämna mellanrum, eftersom de kan växa så mycket att remmarnas längd inte passar längre.
Det hela handlar om träning, träning och mer träning. Det är endast på det sättet ditt barn blir en säkrare cyklist. Om du är osäker så är det en bra idé att låta dem cyklar på ställen där det inte är så mycket trafik, tills man är helt säker. Huvudregeln är att ett barn ska kunna:
Återigen så är det en värdering du som förälder ska göra, om du tycker ditt barn är redo att cykla på egen hand. Ett bra rår är att ni cyklar en tur tillsammans och du låter ditt barn cykla först. På det sättet ska barnet själv värdera vägens utmaningar och kan visa dig om det är redo att färdas själv i trafiken.
Man säger att ett barn kan cykla själv, fast tillsammans med dig, när de är ca 7-8 år gamla, men du bör helst välja en väg som inte har så mycket trafik. Fast för att cykla helt själva ska de helst vara runt 12 år.
Det är mycket viktigt att man som förälder tar ansvar och går in för att lära sig barn så mycket som möjligt, om det ska ut och cykla. Det är ju nämligen dessvärre försent om det väl har skett en olycka. Därför ska du lära ditt barn:
Det kan vara svårt att "släppa taget" och låta dem cykla själva. Fast barn mår bra av att prova själva och cykling är ett fantastiskt sätt att få motion p. Därför ska du inte vara rädd för att skicka iväg ditt barn på cykel till skolan, när de kan hantera det.
Så om du har lärt dig barn cykla, att det ska använda cykelhjälm och trafikreglerna, så finns det inte anledning att inte lita på att det kan själv.