Frakt från 59 SEK 365 dagars returrätt

Hitta den sadel- eller cykelväska, cykelkorg eller ryggsäck som passar dina behov

Innan du köper cykelväskor och korgar m.m. så är det viktigt att du först frågar dig själv till vilka ändamål du ska ha packningsmöjligheter. Användningsmöjligheterna kan delas in i tre huvudkategorier:

  • Cykelträning och lopp
  • Vardagsbruk
  • Cykelsemester/Bikepacking

Till cykellopp, dagsturer och träning behöver man oftast en mindre packning. Du kanske behöver ha med ett hopvikbart däck, en slang och lite verktyg, så du kan göra nödreperationer. Eller du kanske behöver extra mat och dryck, för att ta dig igenom dagen.

Om du däremot ska använda cykelväskor till vardagsbruk så är det oftast för att transportera dina arbets- och skolpapper samt inköp.
Till cykelsemestrar och bikepacking behöver du oftast mycket packning. Det ska finnas plats till både extra kläder, sovsäck, liggunderlag samt tält på cykeln och dina cykelväskor ska därför ha gott om utrymme samt vara lätta. Här nedan går vi igenom några av de möjligheter du har.

Cykellopp, träning och dagsturer

Under träning och lopp samt kortare dagsturer så behöver du sällan ta med särskilt mycket packning. För det mesta ska du bara ha plats till lagningskit, en pump, reservslangar och eventuellt ett vikbart däck. Dessa saker kan förvaras i en sadelväska samt i de fickor du har på din cykeltröja. Du kan t.o.m. köpa sadelväskor som redan innehåller det nödvändigaste till att reparera cykeln.

Ett alternativ till den traditionella sadelväskan till slangar etc. er små väskor från t.ex. Vittoria och PRO som passar i din flaskhållare. Här kan du enkelt få plats med reperations-utrustning m.m. så du snabbt kan komma åt det. Fast var uppmärksam på att etuiet tar upp plats i flaskhållaren och att du därför antingen ska ha två flaskhållare eller en ryggsäck med vätskesystem. Se vårt utbud av dem här.

Vardagsbruk

Till vardags behöver du ofast ha med dina arbetspapper, skolböcker, en dator eller dina inköp på cykeln. Din pakethållare är inte alltid tillräckligt för att bära dessa saker, men som tur är finns det ett stort utbud av väskor, påsar och korgar, som kan öka din cykels packnings-volym och göra din vardag enklare.

Cykelkorgar

Du kan montera en traditionell cykelkorg både bak på pakethållaren eller på styret. Korgarna finns i en fastmonterad version och en avtagbar, som du kan använda som t.ex. inköpskorg. Ett bra exempel på den sista varianten av korgar är Klickfix Riesenthel-serie. Dessa korgar klickas enkelt fast på ditt cykelstyre och kan tas med in i butiken, när du ska handla.
Om du har hunden med på turen, så finns det speciella korgar till detta ändamål. Se bara till att välja en korg där hunden kan spännas fast ordentligt, så den inte kan hoppa ur på vägen.

Hitta hela vårt stora utbud av cykelkorgar här.

Inköpspåse

Förr var det enklaste sättet att transportera dina inköpspåsar att ställa dem i din cykelkorg eller genom att hänga dem över styret. Fast nu finns det säkrare och mer stabila alternativ, som t.ex. inköpspåsar med inbyggt klicksystem, som klickas fast på sidan av din pakethållare.
Ett av de populäraste märken är Ortlieb men det finns många utmärkta alternativ, som t.ex. Bikezac och Thule. Alla dessa klickbara påsar är inte bara säkrare att köra med, än traditionella inköpspåsar, utan ger dig också extra plats på cykeln, eftersom du kan använda din cykelkorg till andra saker.

Cykelväskor

Det finns också ett brett utbud av cykelväskor som du kan montera på sidan av din cykel, både fram och bak. Ortlieb är, med deras smarta klicksystem, mycket populära, eftersom de inte bara sitter fast ordentligt under färden utan även är enkla att ta av när du ska använda dem. Väskorna är mer solida och skyddande, jämfört med de klickbara påsarna.

Förutom väskor till inköp finns det också ett brett utbud av datorväskor, till montering på sidan av cykeln. Ett av de största märken på marknaden är Ortlieb, vars OfficeBag-serie är mycket populär. Se dem här

Bikepacking

När du väljer cykelväskor till bikepackning är det viktigt att veta precis vad din packning kommer bestå av. Om du tänkt övernatta i naturen så ska det finnas plats till ditt tält, ett underlag samt din sovsäck på cykeln. Om du däremot räknar med att övernatta i shelters så behöver du inte ta med tält. Om det finns vandrarhem räcker det med sovsäcken. Följ alltid mantrat "håll vikten nere"! Det kan du t.ex. göra genom en välja en lätt sovsäck med en liten packvolym.

Placera vikten central och lågt

När du bikepackar så har du mycket packning med på cykeln och det är därför viktigt att placera de tyngsta sakerna så centralt och lågt på cykeln som möjligt, för att få optimal balans.
Det kan du t.ex. göra med en ramväska (även kallad frame bag), som monteras central runt ramen.
Fast du bör vara uppmärksam på att denna typ av ramväska kan blockera möjligheten att ha en flaskhållare monterad på cykeln. För att få vätska kan det därför vara en fördel att ha en lätt drickryggsäck, med en inbyggd vattenbehållare.

Ett annat sätt att placera vikten lågt är med hjälp av cykelväskor som hänger på var sida av din cykels pakethållare. Det finns ett stort utbud av dessa väskor. Om du vill ha extra packningsmöjligheter fram på cykeln så kan du överväga att montera ett lowrider-system på din framgaffel.

Cykeln har plats till stora mängder packning
Om du verkligen behöver ta med en stor packning på cykeln så finns det många olika kombinationer av väskor. Du kan t.ex. investera i en Ortlieb Rack-Pack och montera dem på ett par Ortlieb Back-Rollers. Rack-Pack finns i flera storlekar, från 31 till 89 liter i volym.

Du kan även överväga att montera en styrväska på din cykel. Styrväskorna är perfekta till att förvara de saker du behöver komma åt snabbt och enkelt när du cyklar, t.ex. mat och dryck. Dessa styrväskor finns i många olika storlekar och med olika monteringsmetoder.

Om du planerar att köra långa turer på grusvägar så rekommenderar vi att du investerar i en styrväska som inte vara monteras med hjälp av kardborreband, utan med ett typ av klickssystem, så den inte skakas loss. Vissa styväskor har en inbyggd ficka med genomskinlig topp på locket som du kan placera en karta i.

Förutom styrväskor och de tidigare nämda ramväskorna finns det otaliga andra monteringsmöjligheter på din cykel. Som t.ex. väskor som spänns fast på det övre röret. Många av dessa ramväskor till det övre röret har inbyggd ficka till din smartphone, så du kan använda denna som GPS.

Cykelkärra

Cykelkärran har plats till allt
Ett alternativ till att montera många väskor på din cykel är en cykelkärra, där du kan förvara stora föremål som tält, sovsäck, matlagnings-utrustning och liggunderlag. Var uppmärksam på att det, till cykelsemestrar och bikepacking, är värt att investera i en cykelkärra som är speciellt designade till ändamålet.
Cykelkärran är kanske det enklaste sättet att packa dina saker i, men den har en nackdel och det är att det är ett mycket tyngre alternativ än diverse typer av cykelväskor.

Praktiska hållare till cykelstyret

Utöver de många väskorna till förvaring av din utrustning så kan det vara en stor fördel att ha en hållare på styret till din mobil, om du tänkt använda den som GPS. Om du föredrar den traditionella kartan så finns det också speciellta karthållare, till montering på styret. Se här.
Observera att det inte är alla mobil- och karthållare som kan kombineras med en styrväska.
Om du tänker köra rutter där det inte finns toalett när du behöver det, så kan du överväga att investera i en speciell cykelväska, som även fungerar som toalettpappers-hållare.

Utan mat och dryck…

Under längre turer, oavsett om det är träning eller cykelsemester, så behöver du ha stora mängder vätska med dig. De flesta väljer att ha vattenflaskor sittandes i hållare på ramen, men om du har mycket packning på cykeln, i form av t.ex. ramväskor, så kan det vara svårt att få plats med en flaskhållare. Ofta är det svårt att få ur flaskan från hållaren, om det sitter en väska över. Detta problem kan lösas genom att skaffa dig en flaskhållare där du tar ut flaskan åt sidan.
Ett alternativ är att köpa en ryggsäck med vätskesystem och inbyggd vattenbehållare, så du snabbt och enkelt kan komma åt vätskan. Hitta dem här.

Få med din cykel säkert på semestern

Om du planerar en cykelsemester som startar utomlands så är det viktigt att du köper en bra cykelresväska eller transportväska, för att få med din cykel helskinnad till destinationen.
Den säkraste (och dyraste) lösningen är en hardcase resväska, där cykeln spänns fast och är skyddad mot slag och repor. Fast det finns också billigare alternativ, bestående av ett metall-skelett, där din cykel spänns fast. Detta bärs i eller sätts i en resväska av slittåliga men mjuka material.
Observera att inte alla transportväskor och resväskor är designade till att ha plats till cykelns hjul. Det kan därför vara nödvändigt att köpa hjulväskor i rätt storlek.

Skydda dina saker mot regn

Kom ihåg att se till att den påse, cykel- eller ramväska som du köper kan hålla innehållet skyddat vid regnväder. Många väskor är vattentäta, vissa har inbyggt regnskydd och det finns ett stort utbud av olika regnskydd som du kan köpa, för att skydda innehållet i din cykelkorg eller väska mot vatten och lera.
Se vår stora utbud av regnskydd här.