Fraktfritt vid SEK 599,00
Prismatch
365 dagars returrätt
0410-35 01 88

Är du osäker på när ditt barn kan transporteras på cykeln och vilka specifika krav som finns när det gäller transport av barn på cyklar?

Få koll på regler och krav här.

 

Barn på cykeln

Det finns inte någon lag på i vilken ålder som barn får transporteras i cykelstolen. När barnet är starkt nog till att sitta själv i cykelstolen så är det säkert och lagligt att transportera barnet.

Det är väldigt individuellt när ett barn är starkt nog att sitta själv i en barnstol. De flesta barn kan sitta själva i barnstolen när de är runt 9 månader men ålder ska inte vara avgörande när det gäller ditt beslut om att börja transportera ditt barn på cykeln. Du bör istället för åldern titta istället förhålla dig till om barnet är starkt nog att sitta själv och säkert i cykelstolen under hela turen.

Barnstolar är oftast godkända för barn upp till 22 kg. På Atredo.se framgår det av produktbeskrivningen och under produktspecifikationerna under den enskilda barnstolen, hur många kilon den är godkänd för.

 


Se vårt utbud av barnstolar till montering bak på cykeln här


Det är lagligt att transportera upp till två barn på en vanlig tvåhjulig cykel. Barnen ska bara vara under 8 år eller väga maximalt 22 kg. Det är lagligt att transportera barn på cykeln om cyklisten är över 15 år. Det ska finnas sittplatser till barn som ska transporteras på cykeln och barnen ska vara försvarbart fastspända. Cykelstolen ska vara utrustad med fotstöd och remmar till att spänna fast barnet med. Utöver det ska barnstolen vara fastspänd i cykelns ram eller pakethållare.

 

CE-märkning av cykelstolar

Flera producenter låter testa sina barnstolar i förhållande till den europeiska standarden- EN 14344. Det är frivilligt för producenterna att testa sina cykelstolar men CE-märkningen kan fungera som din kvalitets- och säkerhetsstämpel. På Atredo.se framgår det under varje produkt samt specifikationerna om den aktuella cykelstolen är CE-märkt.

 

Cykelstolar där bak

Barnstolar som monteras bak på cykeln är ofta behagliga för barn att sitta i, eftersom det är gott om plats och för att cykelstolen har rygg- och armstöd. Det höga ryggstödet gör det möjligt för barnet att luta sig tillbaka och vila.

Å andra sidan så har barnet begränsad utsikt och det är inte heller möjligt för cyklisten att ha en ryggsäck på om cykelstolen är monterad bak på cykeln. När du skaffar dig en barnstol så är det en fördel att överväga om den aktuella barnstolen har plats nog för att barnet ska kunna ha cykelhjälm.

 

De populäraste cykelstolarna för montering bak på cykeln

 

Cykelstol där fram

När barnet sitter framför cykeln så är det enkelt för er att prata. Utöver det så har barnet en bra utsikt från cykelstolen och med en vindskärm så kan barnet skyddas från vind och regn. De cykelstolar som monteras fram på cykeln är främst till för mindre barn och kan inte användas lika länge som cykelstolar där bak.

 

De populäraste cykelstolarna för montering fram på cykeln

 

Cykelstol Bulldog Oversize Svart till herrcykel
Cykelstol Bulldog Oversize Svart till herrcykel
På lager
Denna praktiska cykelstol från Bulldog ska monteras mellan styre och sadel. Smart stol för ett extra barn på cykeln. Cykelsitsen är inte godkänd enligt de europeiska reglerna. Vi rekommenderar alla …
Diverse | SKU: 49-10
SEK 335,00