Cykel sikkert, godt og bekvemt om vinterenen mørke tid giver os cyklister nye udfordringer, og samtidig får vi muligheden for nye og anderledes oplevelser. Med det rigtige grej behøver vinteren ikke være en svær prøvelse. Man skal blot være indstillet på lidt ændringer, og så ellers nyde at man sagtens kan køre på cykel hele året.
Det ska vara njutbart att cykla och detta innebär att man inte fryser. Man ska ha mer kläder på sig än på sommaren, så det är lite mer omständigt. Det är en bra idé att man en bestämd plats i hemmet till vinterhandskar, mössor, hjälm, jackor och vinter-underställ. Då behöver du nämligen bara dra på dig kläderna och så är du klar. Angående kläderna så kan en elefantmössa vara ett fantastiskt plagg i hårt regn, hagel eller snöväder. Elefantmössan kan kombineras med några ofärgade glasögon så man skyddar ansiktet väl.
Handskar, cykeljackor och byxor kan fås till alla temperaturer och förhållanden, så här behöver man inte kompromissa med utrustningen. Tårna kan ofta vara ett problem i kylan men man kan köpa skoöverdrag, några tjockare än andra. De tunna skoöverdragen isolerar mot vatten medan de tjockare av neopren även isolerar mot kyla. Fast man kan fortfarande ha problem med kalla tår: om man har en väldigt tätsittande sko så kan man riskera att tårna kyls ned eftersom skon sitter för tight. Så välj en sko med lite plats i. Utöver det så kan man ta på sig ett par varma sockar. Ett allmänt råd är att man ska undvika att bli kall, för då är det svårt att få upp värmen igen.
cykellygter_200På vintern går det alltid långsammare i trafiken, eftersom vi utsätts för förhållanden som inte är lika förutsägbara som vid behagligare temperaturer. Därför är det är bra idé att köra i god tid, så man undviker stress. Du kan stöta på trafikproblem; snö på cykelstigen, folk som behöver hjälp, något problem som är svårare att hantera än på sommaren, en cykellykta som är sönder eller liknande. Därför är en bra att vara ute i god tid och därmed säkra sig en trevligare transport, mindre stress och samtidigt bli en säkrare cyklist.
Apropå säkerhet så ska cykeln vara laglig, med reflexer. Det är viktigt att bli sedd och man ska inte vara rädd för att likna en ”julgran”. Cykellyktor är viktigt! Kör gärna med två eller flera baklyktor, särskilt om du kör på sträckor utan belysning. Man kan också köpa reflexvästar som bilisterna ser tydligt.
Framlyktor finns det, generellt, två typer av och man kan med fördel ha en av varje. Den ena typen är en där man syns. Detta är, som regel, en lykta i prisklassen 100-200 kronor. Kvalitén kan variera, men gemensamt för de bästa är att de är skarpa och har en stor ljusspridning, så att man syns. De rekommenderas för användning i städer, där det finns tillräckligt med belysning i förväg.
Den andra typen är lyktor som lyser upp mörka sträckor bättre. Deras ljus är mer koncentrerat och spridningen är lite mindre. Dessa kostar oftast från 200 kronor när de är av god kvalitet, som man kan se vägen med. Ju mer man går upp i pris, desto högre blir kvalitén på lyktorna, dvs antingen kan man se bättre eller så blir spridningen bättre med samma sikt. Man kan köpa cykellyktor för flera tusen kronor men då lyser de också upp nästan lika bra som en motorcykel.
Ljus är viktigt! Kör aldrig utan det i mörker. Det är den billigaste försäkring du kan teckna som cyklist. En bra cykellykta kostar inte mer än en par öl ute, för att sätta det hela i perspektiv.
Cykeln ska också vara i gott skick. Ordentlig utrustning reducerar transporttiden, ökar säkerheten, minskar stress och ger mer livskvalitet. På vintern kräver cykeln en öm hand och då är smörjmedel en fantastisk uppfinning. Det lägger ett skyddande lager mot salt, smuts, vatten och lera. Frånstötande av vatten förebygger frusna kablar och håller samtidigt rosten borta. Oljan smörjer och får cykeln att köra bättre samt hålla längre.
Det viktigaste är att smörja kedjan och därefter kan man smörja kablar och alla rörliga delar. Många tror att man kan använda WD-40 men det är allt för tunt och tar faktiskt bort den eventuella smörjningen som finns. Detta kan absolut inte rekommenderas.
Halt väglag är det största problemet på vintern, men med små förhållningsregler så kan man minimera risken för fall. Man kan packa cykeln lätt eller åtminstone passande. Se till att få bagaget så långt ner eller mot mitten som möjligt (centrera det). En ryggsäck är bättre än en cykelkorg fram. Sadelväskor är nog ännu bättre. Om man eventuellt kan lägga några saker på arbetsplatsen som man rutinmässigt tar med hem, så kan man ju spara vikt.
När du svänger med cykeln, gör det i långa bågar med långsamma rörelser. Undvik att stå på pedalerna men försök att få ett jämnt tempo, gärna med många pedaltramp. När du bromsar, så använd bakbromsen. Om du hamnar på is och bromsar, så låser sig hjulen. Ett bakhjul glider åt sidan och man riskerar att välta. Ett framhjul som glider iväg är nästan omöjligt att styra. Samtidigt så är konsekvensen oftast värre vid ett fall med framhjulsblockering. Glöm frambromsen när det är frost. Det bästa vore naturligtvis att inte bromsa alls, så håll avstånd. Kom ihåg att när det är halt så ska du göra allt långsammare.
Om man inte har testat att köra med dubbdäck förut så kan det rekommenderas. Man blir förvånad över hur bra de kör på is och den säkerhet man härmed uppnår. Man behöver inte tänka på att hålla ögonen på hala fläckar, inte tänka på sämre bromsförmåga och man kan också slappna av mer i svängarna. Det blir nästan som att köra på sommaren. Det roligaste är nästan när man kör om andra cyklister eller t.o.m. bilar som segar sig iväg och man själv kör elegant förbi.
Denna artikel har försökt att ge några råd om hur man, på vintern, kan bibehålla en sund livsstil som cyklist på ett bekvämare och trivsammare sätt. Man kan köpa många accessoarer och det kan verka överväldigande men de är ju alla saker som är en bra investering. Man köper sig säkerhet, tid och mindre stress som ger större cykelglädje. Det ger i sin tur dig många fler timmar i sadeln, så en bonus är även motion och god hälsa. Dessa faktorer är faktiskt några av de mest efterfrågade i vårt samhälle. Tänk på hur mycket pengar som spenderas på försäkringar med inriktning på säkerhet, hur dyrbar tiden är och alla sjukdomsproblem på grund av stress. Av dessa anledningar så finns det många argument till att överväga om man ska uppgradera sin cykelutrustning, som ju egentligen är det mest förnuftiga i det långa loppet.s nyde at man sagtens kan køre på cykel hele året.