Frakt från 59 SEK 365 dagars returrätt

Cykelsemester - Upp på cykeln - Cykelsemestern är på väg tillbaka

Det är inte ett nytt sätt att semestra på, men även fast cykeln ofta är med på semestern, så har man i många år glömt att cykelsemestern har många fördelar och det är en mysigt sätt att vara tillsammans på. Samtidigt ser du landet på ett helt annat sätt.

I denna artikel vill vi ger dig några goda idéer på hur du kommer igång med att planera cykelsemestern.
Vi berättar lite om vad du ska ta med och hur du packar cykeln, samt vart du kan cykla på din blivande cykelsemester.

Så oavsett om du vill cykla själv eller tillsammans med din familj, cyklar från ett ställe till ett annat, åker på en guidad cykelsemester utomlands eller åker på bikepacking genom USA kan du börja här. Här blir du klokare på vilken utrustning du ska använda och vad du ska tänka på innan cykelsemestern börjar.

Detta ska du ha klart innan

Nu när du ska på cykelsemester så ska du självklart ha ordning på all utrustning.

Det finns många sätt att cykelsemestra på, så din utrustning beror på vilken typ av cykelsemester du väljer.
Vi kommer i följande avsnitt guida dig till vilken cykel du ska använda och lite runt cykelväskor samt packning.

Väskor och packning

All packning ska kunna få plats på dig och din cykel när du åker på cykelsemester, så här gäller det att begränsa och endast ha med det nödvändigaste. Om du inte har något tidigare erfarenhet, så rekommenderar vi att du förbereder dig i god tid och tar fram allt du har planer på att ta med, för att sen prova att packa det. På det sättet kan du vara säker på att det finns plats till allt på cykeln. Hur mycket du ska ha med beror självklart på hur många dagar du ska vara borta, samt vilken typ av övernattning du har valt.

Vi rekommenderar alltid att du har med 4 väskor på cykeln: en sadelväska till ombyte av kläder, en ramväska till snacks, powerbank och andra småsaker, en väska till det övre röret för mobil, pengar och liknande samt en styrväska till t.ex. handduk, necessär och andra personliga ägodelar.
Om du ska åka med stor packning, med tält, liggunderlag o.s.v. så rekommenderar vi de rymliga väskorna till pakethållaren.

Kom ihåg, att om du t.ex. har köpt nytt tält eller underlag så packa ut det innan du ska iväg, eftersom producenten ofta kan få det att ta mindre plats än du själv kan. Det kan även vara en fördel att ha provat att slå upp tältet där hemma först, så du är säker på att allt är med.

Om du ska övernatt på hotell eller bed&breakfast så behöver du inte tält, liggunderlag, sovsäck, mat och köksutrustning. Om du däremot är en av dem som vågar sig på en mer primitiv semester så kan några småsaker vara till en stor fördell. Några praktiska köksredskap, så kan laga några basmåltider, som att koka nudlar, göra en kopp varm choklad eller annat du får lust till på turen. En ficklampa är också alltid bra att ha med när man övernattar i naturen.

Några verktyg, lappar och pump till cykeln är nästan ett måste, eftersom det enkelt kan sätta stopp för turen, om ni plötsligt inte kan komma vidare.

Om du ska på en arrangerad cykelsemester och ni har hyrt cyklar, så kommer det oftast finnas andra som har koll på allt det praktiska. Du kan köpa färdiga paketresor till t.ex. Gardasjön (Italien), Spanien, Frankrike och Österrike. Här kan du oftast hyra cyklar när du bokar semesterm och många av dessa cykelsemestrar har följebil som fraktar ditt bagage från hotell till hotell, så du bara ska koncentrera dig på att cykla.

Cykeln

Vi förmodar att du redan äger en cykel, så om den är i bra skick och du tycker om att cykla på den, så kan den som utgångspunkt användas till en cykelsemester.

Fast innan du beslutar dig för vilken cykel du ska använda, så ska du tänka över vart du vill cykla och vilken typ av terräng du vill cykla i.

Om du, som de flesta, vill ta cykelstigar och asfalterade landsvägar så är en vanlig herr- eller damcykel en bra utgångspunkt. Om du däremot vill cykla mer off road, på grusvägar och stigar, så kan det vara en bra idé att välja en annan typ av cykel, som t.ex. en gravelbike eller en mountainbike.

Om du ska köpa en ny cykel så är det väldigt många faktorer som spelar in och som kan vara svårt att få med i en text. Fast vi vill nämna några saker som du ska tänka på, innan du köper en ny cykel:

  • Vilken terräng ska cykeln klara?
  • Hur mycket och vad ska du använda cykeln till efteråt?

Du kan få cyklar i alla prisklasser och vilken du ska välja beror på både ambition inför semester och förväntning på komfort.

”Innan du investerar i din cykel och gör den klar, så ska du vara säker på att den även kan ha de cykelväskor på, som du har planererat att använda på din cykeltur.”

Om du ska använda din nuvarande cykel, oavsett om det är en citybike, gravel bike, MTB eller någon helt annan, så rekommenderar vi att du underhåller och installerar den korrekt. Du ska sitta på cykeln i många timmar och i många kilometer, så det är viktigt att allt är som det ska ända från början.

Om du inte är en "Gör-de-själv"-människa så rekommenderar vi att du får din lokala cykelmekaniker till att göra en service på cykeln, så den har setts över och är redo för semestern.

Om du är typen som gärna vill skruva och justera själv, så gå igenom cykeln för att se så allt är smörjt, småjusterat och kör fint. Byt eventuellt ut bromsklossar, kablar och sätt på ett par nya däck.

Om du ska på semester tillsammans med familjen, så kan det vara mysigt att gemensamt förbereda cyklarna. Alla kan vara med!

”KOM IHÅG: När du packar din cykel med extra bagage, så krävs ofta ha ett högre däcktryck.”

Här ska du cykla

Det kan vara bra att planera sin rutt hemifrån, så du vet vad som väntar. Det gäller oavsett om du ska på cykelsemester i Sverige, Danmark eller Italien.

”Observera att om du åker till Italien, Mallorca eller andra ställen i Sydeuropa, så kan du förvänta dig fler backar och höjdmetrar.
Så här kommer du inte kunna cykla lika många kilometer, som i Sverige eller Danmark.”

Sverige är ett vackert land och det finns många cykelstigar och cykelrutter här. Så Sverige är ett mycket bra ställe när du ska åka på cykelsemester.

Var du ska cykla beror helt på vad du vill uppleve och hur många dagar du ska vara borta. Du kan börja cykelsemestern hemifrån och göra en rutt med hemmet som utgångspunkt. Du kan även sätta cyklarna på bilen och köra till ett annat ställe att börja på.

Om du vill lite över landets gränser så är Danmark mycket populär. Några av de mest populära cykeldestinationer i Danmark är det mesta av Jylland, speciellt Djursland och Samsø, samt Fyn.

Du kan cykla överallt i världen men om du tvekar det minsta eller om du ska övertyga familjen så kan det vara bra att åka över en helg.

Planering av cykelrutt

När du ska planera din rutt och bestämma dig för vart du ska cykla, så ska du fundera på hur många kilometer som är realistisk för dig att cykla per dag. Här ska du komma ihåg att du har extra packning på cykeln. Om du inte har cyklat med packning förr så rekommenderar vi att du tar en "provtur", där du packar din cykel med det du tänkt ha med och cyklar en tur på 15-20 km. Då får du en känsla för om väskorna sitter korrekt och hur långt du kan cykla på en dag.

Om du kan cykla med en genomsnitts-hastighet på t.ex. 17 km/h och planerar att cykla 5 timmar om dagen, så kan du nå 85 km på en dag.

Cykelrutter

Det finns flera möjligheter där du kan rita upp dina rutter online och eventuellt föra över dem till din cykeldator. På det sättet kan du använda din cykels GPS som navigation. Du kan givetvis också använda de flesta smartphones, men var uppmärksam på att det kräver extra ström.

Du kan ju såklart även göra det lite mer analogt och använda en gammal hederlig karta.

Det finns flera sätt att skapa dina egna rutter online. Du kan t.ex. använda Google Maps.

Semester-budget

Cykelsemester är en billig typ av semester och kan utföras med en liten budget. Om vi antar att du har en cykel och andra praktiska saker samt väljer att sova på t.ex. gratis tältplatser, så är det endast mat och dryck som kostar.

Om du väljer att övernatta på vandrarhem eller bed&breakfast så kan detta göras för under 300 kr/dygn (ca).