
Innan du köper en cykelpump, oavsett om det är på nätet eller i en fysisk butik, så är den en bra idé att göra några övervägningar runt vilken pump som uppfyller ditt behov på bästa sätt. Det är skillnad på om du cyklar någon gång ibland, ska använda din cykel till och från jobbet eller om du cyklar på en professionell nivå.
Det finns en uppsjö av cykelpumpar och det är också skillnad på kvalitén. För att hitta den pump som passar till just dina behov så har vi här gjort en guide till dig, i förhållande till vilken pump det är, vad skillnaden är, vilka märken som finns osv.
Det finns många olika slags cykelpumpar på marknaden idag, men de vanligaste är minipumpar, fotpumpar och Co2-pumpar.
Minipumpar är små och lätta att ha med i fickan eller i en sadelväska. Minipumparna fungerar faktiskt på samma sätt som de gamla cykelpumparna men kan, med hänsyn till storleken, inte innehålla så mycket luft. Det betyder att du måste pumpa många gånger för att pumpa upp hjulet.
Här kan du se hela vårt utbud av minipumpar
https://www.atredo.se/utrustning-och-tillbehor/pumpar-och-tillbehor/minipumpar_9798_8453_8167~c.html
Fotpumpar är på många sätt oumbärliga när man regelbundet ska pumpa sin cykel. Man får det rätta trycket och ventilen vrids inte fram och tillbaka medan man pumpar. Man behöver inte heller använda så mycket kraft som med en minipump eller handpump. Det kan också vara mycket mer luft i en fotpump och därför behöver du inte pumpa så många gånger.
Dessutom använder man inte sina armar för att pumpa och därmed blir det också enklare att pumpa med en fotpump. På väldigt många fotpumpar finns det en manometer monterad, som gör det möjligt att få rätt däcktryck.
Se hela vårt utbud av fotpumpar här
https://www.atredo.se/utrustning-och-tillbehor/pumpar-och-tillbehor/fotpumpar_9798_8453_8166~c.html
Co2-pumpar är väldigt bra om man önskar en snabb och effektiv pumpning utan att man själv ska göra särskilt mycket. Co2-pumpar kostar lite mer och man kommer att fortsätta ha utgifter eftersom man behöver byta patronerna som sitter i dem. Fördelen är att man inte behöver använda några krafter alls samt att den varken väger mycket eller tar så mycket plats. Något man ska vara uppmärksam på när man köper en Co2-pump, är om patronerna ska vara med eller utan gänga. Det är inte alla patroner och pumpar som passar ihop.
Se hela vårt utbud av Co2-pumpar här
Rampumpar är den traditionella ”gamla” pumpen som använts i många år. Den kan monteras på ramen med ett beslag men många har också bara satt fast den i pakethållaren.
Den tar ganska mycket plats och därför väljer många att köpa en minipump istället.
Se hela vårt utbud av rampumpar her
https://www.atredo.se/utrustning-och-tillbehor/pumpar-och-tillbehor/ram-och-pakethaallarpumpar_9798_8453_8168~c.html
Gaffelpumpar är en specialpump som används till att pumpa upp luftfjädrade framgafflar med. Det är en framgaffel som sitter på t.ex. mountainbikes.
Om man inte har lust att åka ner till cykelbutiken varje gång framgaffeln saknar luft, så behöver man skaffa sig en sån pump.
Bollpumpar är pumpar som kan användas till alla typer av bollar, om det så är en fotboll, handboll, basketboll osv.
Man kan köpa en pump som kan användas på olika ventiler.
På några av dessa pumpar kan man även byta ventilen, så att du därmed kan pumpa både din boll och din cykel.
Elektriska pumpar är inte något man hittar på särskilt många ställen och är för det mesta de som finns på offentliga platser. På en elektrisk pump sitter det en manometer, så man får rätt däcktryck.
Beroende på vilken cykel du har så sitter det antingen en racer- Dunlop eller autoventil på den. Det är viktigt att du köper en pump som passar till just din ventil. Lyckligtvis är många pumpar gjorda så att de passar till olika ventiler. Man kan lätt bli förvirrad när det gäller ventiler, eftersom man ibland stöter på ord som fransk, Dunlop och MTB. I huvudsak finns det dessa ventiler:
Kallas även fransk, presta, Sclaverand-ventil och Renn-ventil. Diametern på ventilen ligger på 6,5 mm. Denna ventil ska du öppna manuellt innan du kan pumpa slangen. Det finns flera fördelar med en racerventil. Den håller mycket längre än t.ex. Dunlop-ventiler, bland annat eftersom gummit i racerventilen är mindre och det är också av bättre kvalitet. Den är enklare att pumpa och passar dessutom till alla fälgar. Den enda nackdelen med denna typ av ventil är att ventilhuvudet kan knäckas och då behöves en ny slang. Fast det sker sällan.
Kallas även MTB-ventil och Schrader-ventil. Det är också den ventil som används på bilar. Diametern på denna ventil ligger på 8,5 mm. Till denna ventil ska man ha en pump som trycker ned den lilla utlösaren i ventilen, så luften kan komma in. Fördelen med denna slags ventil är att man inte ska skruva på en ventil för att få luft i och den kan pumpas på de flesta bensinstationer.
Kallas även vanlig ventil och tysk ventil. Diametern på denna ventil ligger på 8,5 mm. Det är den vanligaste ventilen på marknaden.
Vilken pump passar till min ventil?
Många pumpar kan användas på flera olika varianter. Det vill säga att de har ett pumphuvud som har olika ingångar, så att man kan anpassa det till varje ventil. Det står alltid i själva produktbeskrivningen hos leverantören vilka ventiler som pumpen passar till. Om den önskade pumpen inte passar till din ventil eller om du ska använda den till flera olika ventiler, så kan man alltid köpa en ventil-adapter. Då kan man byta från t.ex. racerventil till autoventil eller något annan.
Det ska sägas att de flesta fotpumpar passar till både racer- auto- och dunlopventil.
Om det är svårt att komma åt ventilen när du ska pumpa din cykel, så kan du med fördel köpa en ventilförlängare. Det kan det t.ex. vara på en liten barncykel eller en skottkärra.
Det är väldigt olika hur du ska bära dig åt när du ska pumpa din cykel. Allt beroende på vilken pump och ventil du har.
På många pumpar finns det något typ av lås som gör att pumpen sitter fast på ventilen. Det rekommenderas ändå att man håller i pumpen så man inte råkar knäcka ventilen. Med en fotpump så kan pumphuvudet sitta fast själv. Om det är en vanlig pump så ska du samtidigt som du pumpar pressa in mot ventilen, så att inte luften pyser ut vid sidan av ventilen. Det är viktigt att du är uppmärksam på vilket däcktryck du ska köra med, så att du hela tiden har optimalt med luft i däcket.
Man kanske inte tror det, men det är väldigt viktigt att man kör med det rätta eller mest optimala däcktrycket i sina cykeldäck. Inte bara för att de den bästa komforten och stabiliteten men också för att greppet på underlaget ska vara optimalt och därmed förlänger man även levnadstiden på sina däck. Det bidrar också till att öka farten och minska rullmotståndet. På sidan av ditt däck ska det finnas tal som visar både i BAR och PSI hur mycket luft det ska vara i däcket. Det är antingen angivet det maximala eller det rekommenderade intervallet. Därför är pumpar med manometer en väldigt stor fördel. Om det bara är en av sakerna som är angivet på däcket, så man du alltid omräkna det från antingen PSI till BAR eller tvärtom med dessa uträkningar:
PSI till BAR / BAR till PSI- omräknare
PSI * 0,06894747 = BAR
BAR / 0,06894747 = PSI
Hitta ditt däcktryck på mountainbikes här
Beroende på vilken typ av slang du har i ditt däck, så ska du pumpa din cykel nästan varje vecka. Man brukar säga att vanliga, bra slangar håller däcktrycket i upp till en vecka, medan de lite lättare latex-slangarna faktiskt ska pumpas varje dag. Om du behöver pumpa dina däck oftare, så kan det bero på att slangen är otät vid ventilen.
Det har blivit mer och mer utbrett i Sverige att ta cykeln och i och med denna utveckling så finns det, på de flesta tåg- och busstationer pumpstationer uppställda, där du alltid kan pumpa din cykel.
De flesta storstäder har också pumpstationer runt omkring i staden. Det gör att du alltid kan pumpa din cykel. Vissa bensinstationer har också en plats där du kan pumpa, tvätta och serva din cykel.
Var det finns pumpstationer kan du se via att söka på ”Cykelpumpstationer” och välja staden du befinner dig i.
Ett däck som är tubeless eller tubeless ready är samma däck som sitter på en bil eller MC och det betyder att det är förberett för att köra utan slang. Däcket har samma utseende som ett kanttrådsdäck men själva gummiblandningen och kanten lämpar sig för att används utan slang. Det ska sägas att de flesta tubeless eller tubeless ready-däck kan användas med slang.
Fördelen men ett tubeless-däck är punkterings-skyddet. I ett tubeless-däck häller man ner tätningsvätska i däcket, som hjälper till att fixa punkteringar. Det gör att de flesta punkteringar fixas med detsamma och därmed minimerar du att tappa luft. Vätskan hjälper också till med att hålla kanten tät mellan fälg och däck. Nackdelen med tubeless är att de generellt är lite dyrare än ett normalt däck, plus att det tillkommer lite utgifter för vätska, som ska fyllas på regelbundet.
Det finns många märken när det gäller cykelpumpar och därför finns det också många olika kvaliteter. De olika kända märkena är t.ex. BBB, Lezyne, Point, PRO, SKS, Zefal osv. Som sagt så varierar kvalitén och därför kan man snabbt bli villrådig över vilket märke man ska välja.
Om man tittar på de olika tester som gjorts, så intog SKS första platsen överlägset. De är också det företaget som specialiserat sig på pumpar sedan 1932. Utöver detta hänger Zefal också bra med. Sedan början av 2000-talet har de specialiserat sig på att tillverka pumpar. Så utifrån test och grundläggande kunskap, så är det SKS och Zefal som är de bästa inom området. Det ska sägas dock att Lezyne knappar in på de andra och har varit bäst i test på flera områden.
Man kan absolut pumpa sin cykel med hjälp av en kompressor. Man ska bara köpa en adapter som gör att den passar ens ventil på cykeln. Adapter till en kompressor kan köpas på många olika ställen som t.ex. på Atredo.se och hos din lokala cykelbutik.